2015/07/27

Zupa z młodych warzyw z pesto bazyliowym

Prosta, letnia zupa przygotowana z rozmaitych warzyw sezonowych. Mniejsze porcje można podawać jako przystawkę, a większe jako lekkie danie główne z dodatkiem ciepłej bagietki. Nutę wyrazistości nadaje zupie dodanie pesto. 


~Składniki na ok. 3-4 porcje~
  • 1,szklanka fasolki szparagowej
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 mała cukinia
  • 2 młode marchewki 
  • 1.5 szklanka bobu
  • 3 szt. ziemniaków 
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kalafioru rozdzielonego na różyczki 
  • 2 ząbka czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1- 11/2 litr warzywnego bulionu
  • pieprz, sól
~Składniki na pesto~
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbka czosnku
  • 40-50 gr. parmigiano lub pecorino
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • pieprz
Przygotowanie pesto: piniowe orzechy lekko sparzyć. Ser natrzeć na tarce. Czosnek obrać. Wszystkie składniki umieścić w food procesorze i zmielić do jednorodnej masy, przypominającej konsystencje puree. Wyłożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.

Przygotowanie zupy: wszystkie warzywa umyć i obrać. Ziemniaki, marchewkę i fasole szparagową pokroić w nieduże kawałki. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, po 2-3 min. kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinie i podsmażać ok. 7-8 min. Następnie dodać kalafior rozdzielony na różyczki oraz bób i gotować ok. 7-8 min. Dodać zielony groszek, podsmażoną cebulę z cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 2 min. Podawać zupę z łyżką pesto.
Smacznego.


ENGLISH VERSION
Soup made of young vegatables with basil pesto

Simple, summer soup prepared with various seasonal vegetables. Smaller portions can be administered as a starter, and the larger as a light main course with the addition of warm baguettes. Pesto gives clarity to the soup.

~Ingredients for approx. 3-4 servings~
  • 1 cup green beans
  • 1 cup green peas
  • 1 small zucchini
  • 2 young carrots
  • 1.5 cup bean
  • 3 pcs. Of potatoes
  • 1 large onion
  • 1 cup cauliflower florets distributed
  • 2 garlic clove
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • 1- 11/2 liter of vegetable broth
  • pepper, salt
~Ingredients for pesto~
  • 2 bunches of basil
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 garlic clove
  • 40-50 gr. parmigiano and pecorino
  • 2 tablespoons pine nuts
  • pepper
Preparation of pesto: 
Lightly blanch pine nuts. Rub cheese on a grater. Peel the garlic. Place all ingredients in food processor and grind to a homogeneous mass that resembles the consistency of mashed potatoes. Put the jar and refrigerate.

Preparation of soup: 
Wash all the vegetables and peel. Potatoes, carrots and green beans cut into small pieces. Pour vegetable broth and cook until tender. In a skillet heat the oil, fry the onion, after 2-3 minutes. when it starts to brown, add the diced courgettes and fry approx. 7-8 minutes. Then add the cauliflower separated into florets and cook beans and approx. 7-8 minutes. Add green peas, fried onion and zucchini. Season with salt and pepper. Cook for approx. 2 minutes. Serve the soup with a spoon of pesto.
Bon Appetit.

3 komentarze: