Bardzo proste ciasto ucierane z dodaniem sezonowych malin i borówek. Najlepiej smakuje z filiżanką herbaty lub kawy. Puszyste, wilgotne i równie dobre na drugi dzień.
Składniki:
- 330 gr mąki pszennej tortowej
- 140 gr cukru trzcinowego drobnego
- 130 gr oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 150 gr malin i borówek amerykańskich
Jajko i cukier utrzeć do puszystości. Dodać esencje waniliową. Na niskich obrotach miksera wlać cienką strużką oliwę. Stopniowo dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać do ciasta maliny i borówki. Ciasto wyłożyć do keksówki lub podłużnej foremki 25x11cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C ok. 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić w keksówce a następnie wyłożyć na kratkę.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Fruit blueberry-raspberry cake
Very simple sponge cake with the addition of seasonal raspberries and blueberries. Best served with a cup of tea or coffee. Fluffy, moist and just as good on the second day.
ingredients:
- 330 gr cake flour
- 140 gr Sugar cane fine
- 130 gr olive oil
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 4 eggs
- 150 gr raspberries and blueberries
Egg and sugar beat until light and fluffy. Add the vanilla essence. At low speed pour to a mixer thin stream of olive oil. Gradually add the sieved flour and baking powder. Stir in the dough raspberries and blueberries. Put dough to baking trays or molds longitudinal 25x11cm. lined with baking paper. Bake at 180C approx. 40-45 min. to a dry stick. The cake cool down in the rectangular loaf form and then put on the grill.
Bon Appetit.
U mnie też dzisiaj borówki i maliny :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho dla mnie :) Ja bym dorzuciła jeszcze truskawki, mniam :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami byłoby również smaczne!!
Usuń