Propozycja na lekkie i zdrowe śniadanie. Puszyste pancakes z dodatkiem mąki gryczanej, kakao, maślanki z borówkami i syropem klonowym Szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne!
Składniki na ok. 6 porcji
- 150 gr mąki pszennej
- 115 gr mąki gryczanej
- 2 jajka osobno żółtka i białka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 350 ml maślanki
- 20 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- Dodatkowo: syrop klonowy
W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier trzcinowy.
W drugiej misce połączyć mokre składniki: żółtka, maślankę i 20 ml. oleju roślinnego. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Białka ubić na sztywną pianę. Białka wmieszać za pomocą szpatułki do składników i delikatnie wymieszać ciasto. Na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie wyłożyć po łyżce ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do brązowego koloru ok. 2 min. z każdej strony. Udekorować jagodami i polać syropem klonowym.
Smacznego.
Idealne na śniadanie :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :))
UsuńSmakowite placuszki, wyborne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!! Dziękuje :))
Usuń