2015/07/17

Czekoladowe pancakes

Propozycja na lekkie i zdrowe śniadanie. Puszyste pancakes z dodatkiem mąki gryczanej, kakao, maślanki z borówkami i syropem klonowym Szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne! 


Składniki na ok. 6 porcji
  • 150 gr mąki pszennej
  • 115 gr mąki gryczanej
  • 2 jajka osobno żółtka i białka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 ml maślanki
  • 20 ml oleju roślinnego 
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • Dodatkowo: syrop klonowy
W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier trzcinowy.
W drugiej misce połączyć mokre składniki: żółtka, maślankę i 20 ml. oleju roślinnego. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Białka ubić na sztywną pianę. Białka wmieszać za pomocą szpatułki do składników i delikatnie wymieszać ciasto. Na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie wyłożyć po łyżce ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do brązowego koloru ok. 2 min. z każdej strony. Udekorować jagodami i polać syropem klonowym.
Smacznego.




4 komentarze: