Smaczny, prosty i naturalny sernik wegański z bardzo zdrowych składników. Możemy go podać jako deser lub lekkie lecz sycące śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia. Bardzo polecam.
~Składniki na spód~
- 2/3 szklanki zmielonych migdałów
- 10 sztuk daktyli bez pestek zamoczonych w 2 szklankach gorącej wody na 2 minuty
- 0,5 szklanki drobnych płatków owsianych
- o,5 szklanki amarantusa
- 2/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wody użytej do zamoczenia daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 14 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do food procesora włóż daktyle, zmielone migdały, drobne płatki owsiane, amarantus, cynamon, sól i zalej wodą - miksuj do momentu połączenia składników. Następnie
spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem kokosowym. Zmielone składniki wyłóż na spód, delikatnie ugniatając. Pieczemy w 175-180C około 18-20 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
~Składniki na masę kremowo serową~
- 3 szklanki nerkowców zalanych letnią wodą na 2-3 godziny
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 3/4 syropu klonowego lub syrupu z agawy
- 3/4 szklanki kokosowego oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczka soli
Do food procesora wkładamy odsączone nerkowce, dodajemy sok z cytryny, syrok klonowy, olej kokosowy, wanilie i sól. Miksujemy do gładkiej, jednolitej konsystencji pozbawionej grudek.
Masę kremową wykładamy na spód i za pomocą szpatułki wyrównujemy. Wierzch sernika dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub cała noc do całkowitego stężenia. Najlepiej sernik
podawać dobrze schłodzonym ale na tyle miękkim by można go było pokroić. Smacznego.
ENGLISH VERSION
PURELY VEGAN CHEESECAKE
Tasty, simple and natural vegan cheesecake with a very healthy ingredients. It's great as a dessert or a light but filling breakfast or snack during the day. I highly recommend it.
~crust ingredients~
- 2/3 cup of slivered almonds
- 1 cup of dates (about 10 dates) soaked in 2 cups of hot water for 2 minutes
- 1/2 cup of reserved soaking water from the prevoius ingredient
- 1 tsp cinnamon
- 1/4 tsp salt
- 0.5 cup of amaranth
- 0,5 cup of corn flakes
- coconut oil
Place the dates, slivered almonds, soaking water, cinnamon, and salt in a food processor - mix until well incorporated - and then set aside.
Next grease the sides of a 9 inch spring form cake pan with coconut oil. Then, cover the bottom of the cake with pan with shredded almonds.
to prevent the crust from sticking the pan. Pour the mass of dates and almonds - spread out evenly and mold into the cake pan. Bake the crust
for 18-20 minutes at 350 F. Remove crust from oven and set aside to cool.
~Cream cheese filling~
- 3 cups raw cashews soaked for 2-3 hours
- 1/2 cup fresh lemon juice
- 3/4 cup maple syrup (or raw honey)
- 3/4 cup coconut oil
- 1 tsp vanilla
- 1/2 tsp sea salt
To make the cream cheese filling, blend the cashews, lemon, maple syrup, coconut oil, vanilla and salt in a high-speed blender or food processor.
Blend until smooth. Pour the cream cheese mixture on top of the crust and smooth with the flat side of a knife or spatula.
Then pour berries on top of cream cheese mixture. Place the pan in the freezer for 2-3 hours or overnight. Before serving, place the cheesecake on the counter
to thaw slightly - it's best served semi-frozen, yet soft enough to cut. Enjoy!
Pysznie wygląda ten sernik, bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście składniki w niczym nie przypominają tradycyjnego serniku. Jest to coś innego co moim zdaniem warto spróbować i przedewszystkim zdrowe. Pozdrawiam :))
Usuń