2015/07/03

Deser brzoskwiniowy trajfl

Angielski deser, który składa się z kilku warstw. Na różnych słodkich warstwach znajdują się owoce, krem, ciastka i orzechy. Wyjątkowość tego deseru poza jego smakiem polega na tym, że można dowolnie i według upodobań zmieniać dodatki na takie jakie lubimy. Mimo wielu składników trajfl, to dość lekki i prosty w zrobieniu deser.


Składniki na ok. 3 porcje.
  • 200 gr ricotty
  • 100 gr śmietankowego serku waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 50 gr śmietanki kremówki
  • 200 gr ciastek mandorli ( migdałowych)
  • 3 szt brzoskwiń oczyszczonych ze skórki
  • 30 gr pokrojonych migdałów 
  • 30 gr pokrojonych pistacji niesolonych
Wymieszać ricotte, śmietankowy ser waniliowy, sok cytrynowy i miód. Ubić śmietankę na sztywno i połączyć z masą serową. Ciasteczka pokruszyć. Do pucharków wyłożyć połowę pokruszonych ciasteczek, na nie połowę kremu i na krem wyłożyć pozostałe ciasteczka. Oczyszczone brzoskwinie pokroić. Wyłożyć 2/3 brzoskwiń a następnie na nie wyłożyć pozostały krem. Schłodzić w lodówce około 2 godziny. Udekorować wierzch deseru pozostałymi brzoskwiniami i posypać pokrojonymi orzechami.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Peach trajfl dessert

English dessert, which consists of several layers. Different layers consist of sweet fruits, cream, cookies and nuts. The uniqueness of this dessert outside its taste is that it can be freely changed, according to taste. Trajfl, is pretty lightweight and easy in making.

Ingredients for approx. 3 servings.
  • 200 gr Ricotta
  • 100 gr vanilla cream cheese will
  • 2-3 tablespoons lemon juice
  • 3 tablespoons honey
  • 50 gr whipping cream
  • 200 gr Cookies mandorla (almond)
  • 3 pcs Of peaches cleaned from the skin
  • 30 gr chopped almonds
  • 30 gr chopped unsalted pistachios
Mix the ricotta, cream cheese, vanilla, lemon juice and honey. Whip the cream to stiff and combine with cheese mass. Crumble cookies. Put half cups of crushed cookies on half the cream and then put it on the remaining cookies. Clean and cut peaches. Spread 2/3 of the peaches and then put the remaining cream. Cool in refrigerator for about 2 hours. Garnish the top of the dessert with peaches and sprinkle with remaining chopped walnuts.
Bon Appetit.

3 komentarze: