2015/03/07

Zupa marchewkowo-imbirowa z mlekiem kokosowym

Rozgrzewająca, mocno aromatyczna zupa z dodatkiem imbiru, który chroni nasz organizm przed wirusami w chłodną porę roku. Pyszna w smaku i prosta w przygotowaniu.


~Składniki na 6-8 porcji~
  • 700 gr. marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 1/3 szkl. oczyszczonego i drobno startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • szczypta carry w proszku
  • sól, pieprz
Do garnka nalać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, chwile podsmażyć ok. 3 min. Następnie dodać czosnek i imbir, carry w proszku przesmażyć ciągle mieszając ok. 5 min. Dodać pokrojoną marchewkę, zalać bulionem. Zupę gotować ok. 30 min. do momentu aż marchewka zmięknie. Za pomocą blendera zmiksować zupę, dla nadania jej gładkości i aksamitnosci można zupę przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać zupę, dodać mleko kokosowe, sól, pieprz. Zupe mocno podgrzać  nie zagotowywać. Rozlać do miseczek, podawać z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.

Smacznego.




ENGLISH VERSION
Carrot-ginger soup with coconut milk

Warming, strongly aromatic soup with ginger, which protects the body against viruses in the cold season. Delicious in taste and easy to prepare soup.

~Ingredients for 6-8 servings~
  • 700 gr. carrots
  • 1 large onion
  • 1 liter of vegetable broth
  • 1/3 glass of cleaned and finely grated ginger
  • 3 cloves of garlic
  • 3 tablespoons olive oil
  • small can of coconut milk
  • pinch carry powder
  • salt and pepper
Pour the olive oil into the pan, add the chopped onion, fry times approx. 3 min. Then add the garlic and ginger and fry carry powder stirring constantly approx. 5 min. Add the chopped carrots, pour broth. Soup cook approx. 30 min. until carrots are tender. Using a blender mix the soup, to give it  smooth and velvety consistency you can rub it through a sieve. Re-heat the soup, add the coconut milk, salt and pepper. Heat the soup firmly, but don't cook. Pour into bowls and serve with roasted pumpkin seeds and croutons.
Enjoy your meal!

1 komentarz: