2015/03/14

Mus czekoladowy z awokado i owocami


Smaczny, zdrowy deser, który można zjeść bez wyrzutów sumienia;) Prosty w wykonaniu, idealny na śniadanie. Dla prawdziwych miłośników czekolady.



~Składniki~
  • 2 dojrzałe awokado
  • 240 ml migdałowego lub kokosowego mleka
  • 45 gr kakao w proszku
  • 120 ml syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Awokado oczyścić, usunąć pestkę. Pokroić na grube kawałki. Wszystkie składniki wyłożyć do food procesora (blendera) i zmiksować do gładkiej konsystencji. Mus czekoladowy przełożyć do pucharków, dodać ulubione owoce. Przed podaniem lekko schłodzić w lodowce.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Chocolate mousse with avocado and fruits

Tasty, healthy dessert that can be enjoyed without remorse. Simple to make, perfect for breakfast. For true chocolate lovers.


Ingredients
  • 2 ripe avocados
  • 240 ml of almond milk or coconut
  • 45 gr cocoa powder
  • 120 ml of maple syrup or agave
  • 2 teaspoons of vanilla extract
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • pinch of salt

Clean up avocado, remove the stone. Cut into thick pieces. All the ingredients put into food processor and blend to a smooth consistency. Chocolate mousse cups translate to add your favorite fruits. Before serving, slightly cool in the refrigerator.
Enjoy your meal.



4 komentarze:

  1. Ten mus musiał smakować przepysznie :) Uwielbiam awokado w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie najlepszy krem- te z awokado mogłabym jeść i jeść, dlatego coraz częściej zaopatruję się w awokado gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego idealnie się nadaję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten krem z awokado! Czasami robię z dodatkiem bananem, czasami z roztopioną czekoladą- za każdym razem smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń