Nazwałabym te ciasteczka ''samo zdrowie''. Niema w nich niczego co zazwyczaj dodaje się do ciastek, a mianowicie - jajek, mąki, cukru i masła. Bardzo smaczne, następnego dnia stają się niezwykle miękkie. Cudownie sprawdzają się na śniadanie, pokruszone do jogurtu przypominają w smaku granole.
~Składniki~
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka oleju migdałowego lub arachidowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 1/4 szklanki pure jabłkowego ( Gerber )
- 1 duży dojrzały banan rozgnieciony
- 1/4 szklanki mąki lnianej ( zmielony len )
- 1 szklanka żurawin
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki ziaren do wyboru ( słonecznik, sezam, pestki dyni )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do 170C. Blachę wyłożyć matą sylikonową lub papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wyłożyć na blachę, lekko spłaszczyć nadając kształt ciastek. Podczas pieczenia ciastka nam urosną. Piec ok. 16-18 min. do zarumienienia. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Oatmeal - cinnamon cookies with nuts and raisins
I would call these cookies - pure health. There is not anything in them which is usually added to the cakes, namely - eggs, flour, sugar and butter. Very tasty, the next day they become extremely soft. Wonderfully suited for breakfast, crushed to taste like yogurt granola.
~ Ingredients ~
- 2 cups oatmeal
- 1 cup almond or peanut oil
- 1/4 cup maple syrup or honey
- 1/4 cup of pure apple (Gerber)
- 1 large ripe banana crushed
- 1/4 cup flax meal (ground flax)
- 1 cup cranberries
- 1/2 cup raisins
- 1/2 cup of beans to choose from (sunflower, sesame, pumpkin seeds)
- 1 teaspoon cinnamon
- 3/4 teaspoon salt
Preheat the oven to 170C. On a sheet put a silicone mat or parchment paper.
In a large bowl, combine all ingredients. With the dough form balls the size of a walnut. Turn out onto a baking tray, flatten slightly into the shape of cakes. By the time of baking they will grown .Bake approx. 16-18 min. until golden brown. Cool on a wire rack. Store in an airtight container.
Enjoy your meal.
Mniam, wyglądają niezwykle kusząco :) Uwielbiam owsiane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń