2015/03/09

Sałatka z ziemniaków, bobu, zielonego groszku i pomidorków sherry z dressingiem musztardowym

Kolorowa, zdrowa i smakowita sałatka. Idealnie smakuje z dodatkiem dressingu, który nadaje świeżości i podkreśla smak.


Składniki 

  • 500 gr ziemniaków najlepiej w wersji mini, jednakowej wielkości
  • 150 gr zielonego groszku mrożonego
  • 150-200 gr bobu
  • 10 pomidorków sherry
  • pęczek kolendry
Składniki na dressing
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • Szczypta cukru, soli, pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Składniki na dressing wymieszać ze sobą, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Ziemniaki ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować bób i zielony groszek ok. 3 minut. Zanurzyć w lodowatej wodzie bob i groszek żeby zachować ich jędrność. Wyłożyć na sito. Bob obrać z łupin. Wystygnięte ziemniaki pokroić w krążki. Ziemniaki, bob, groszek i pokrojone pomidorki wyłożyć do miski, polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę i jeżeli lubicie to dla pikantności trochę papryczki chilli. Wstawić na 20 min. do lodówki aby smaki  połączyły się ze sobą.
Smacznego.


ENGLISH VERSION
Salad with potatoes, broad beans, green peas and sherry tomatoes with mustard dressing

Colorful, healthy and very tasty salad. With the addition of a matching thereto, dressing, which adds unique freshness and palatability.

Ingredients
  • 500 gr. potatoes (mini-version), same size
  • 150 gr. frozen green peas
  • 150-200 gr. broad beans
  • 10 sherry tomatoes
  • bunch of coriander
Ingredients for the dressing
  • 2 teaspoons Dijon mustard
  • 1.5 teaspoon French mustard
  • 1 tablespoon vinegar
  • A pinch of sugar, salt, pepper
  • 4 tablespoons of olive oil extra virgin
Mix the ingredients for the dressing together, preferably in a sealed jar.
Boil the potatoes untilt they are tender. In a separate pan cook the beans and green peas approx. 3 minutes. Soak in ice water peas and bob to keep their firmness. Line a sieve. Peel the shell from the bob. Cooled potatoes cut into rings. Potatoes, bob, peas and sliced ​​tomatoes put in a bowl, pour over the dressing and mix thoroughly. Finally add the chopped coriander, and if you like it a little spicy add chili pepper. Insert for 20 min. in the refrigerator for flavors to be joined to each other.
Enjoy your meal!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz