Ciasto filo na wytrawnie z wyjątkowo smacznym serowym nadzieniem z dodatkiem suszonych pomidorów, które dodają niezwykłego smaku. Chrupkie i uzależniające, na jednym ciężko poprzestać. Proste i szybkie w przygotowaniu.
~Składniki~
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w zalewie
- 100 gr sera mozarella
- 150 gr twardego sera typu Gouda
- 1 pęczek koperku
- 8 listków ciasta filo rozmrożonego
Sposób przygotowania: Sery zetrzeć na tarce. Pokroić w podłużne paski suszone pomidory. Drobno pokroić koperek. Składniki nadzienia wymieszać. Nadzienie podzielić na cztery części. Dwa listki ciasta nasmarować roztopionym masłem, na nie wyłożyć nadzienie. Podwijając boki zwinąć roladki. W trakcie robienia roladek ciasto przykryć lekko wilgotnym ręcznikiem, ponieważ ciasto bardzo szybko schnie. Przed pieczeniem posmarować roladki roztopionym masłem. Wyłożyć na kratce i piec w 180C przez 20 min. do złocistego koloru. Podawać na ciepło.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Filo pastry rolls with dried tomatoes and
mozzarella
Filo pastry with exceptionally tasty cheese stuffed with dried tomatoes, which
adds an unusual flavor. Crunchy and addictive, hard to settle on one. Simple
and quick to prepare.
~Ingredients~
- 1/2 cup
sun-dried tomatoes in brine
- 100 gr mozarella cheese
- 1 bunch of dill
- 150 gr hard Gouda-type cheese
- 8 thawed filo pastry leaves
Grate cheese.
Dried tomatoes Cut into longitudinal strips. Finely chop the dill. Mix the
filling ingredients. The filling divide into four parts. Lubricate the two
leaves of dough with melted butter, put the filling on it. Roll up the sides of
the rolls. In the course of making the dough roll-ups, cover lightly with a
damp towel, because the dough dries very quickly. Before baking, spread rolls
with melted butter. Turn out onto a wire rack and bake at 180C for 20 min. to
golden color. Serve hot. Enjoy your
meal.
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńByło całkiem niezłe!! Pozdrawiam :))
Usuńczy zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego?
OdpowiedzUsuń