2015/03/30

Świąteczna babka Kouglof

Tradycyjna austriacka babka drożdżowa, która na dobre zagościła we Francji stając się ulubionym, lokalnym wypiekiem. Ten rodzaj brioche wypieka się w specjalnych, rzeźbionych foremkach przypominających koronę. Delikatnie, maślana, z dużą ilością bakalii o cudownym i miękkim miąższu. Jest wiele przepisów na ten rodzaj babki. Przygotowuje się ją niecałe 2 dni, przez długie leżakowanie ciasta. Zaczerpnięte z przepisu słynnego Jacgues Pepina.


~Składniki na zaczyn drożdżowy~
  • 20 gr świeżych drożdży 
  • 20 gr ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
Składniki wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. do spienienia.

~Składniki na ciasto drożdżowe~
  • 400-450 gr mąki pszennej drożdżowej typ. 450-500
  • 5 jajek
  • 240 gr miękkiego masła 
  • 40 gr cukru
  • 10 gr soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 gr rodzynek
  • 40 gr bakalii
Bakalie namoczyć w rumie lub likierze pomarańczowym Cuantrou.
Do misy miksera wsypać mąke, cukier, sól, wanilię i jajka. Miksować składniki ok. 5 min. Dodać zaczyn, miksować następne 15 min. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencje. Ciągle miksując dodawać po kawałku masła. Po dodaniu ostatniego kawałka zagniatać ciasto za pomocą miksera lub ręcznie ok. 15 min. Ciasto powinno mieć jedwabistą i bardzo miękką konsystencje. Przełożyć do miski, przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodać do ciasta odsączone bakalie, dobrze je wmieszać. Miskę z ciastem szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przygotować formę na babkę o średnicy 22-24 cm. Wysmarować masłem. Na dnie foremki do każdego zagłębienia wyłożyć migdały. Następnie wyłożyć i uformować w formie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Wyrośniętą babkę wypiekać w 180C ok. 40-45 min. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

~Składniki na syrop~
  • 85 gr wody
  • 45 gr cukru
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy 
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia. Ciepłym syropem nasączyć babkę.
Smacznego.



ENGLISH VERSION 
Christmas Kouglof pound cake

Traditional Austrian pund cake, which has established itself for good in France and became it's favorite baking. This type of briosh baked in special molds resembles carved crown. Lightly butter with lots of groceries with a very wonderful and soft flesh. There are many recipes for this kind of pound cake. It is prepared less than two days, because of aging dough. Adapted from the famous Jacgues Pepin recipe.

~Ingredients for yeast leaven~
  • 20 gr fresh yeast
  • 20 gr warm milk
  • 1 tablespoon sugar
Mix the ingredients. Set aside in a warm place for 20 minutes. foaming.

~Ingredients for the dough~
  • 400-450 gr. wheat flour yeast type. 450-500
  • 5 eggs
  • 240 gr soft butter
  • 40 gr sugar
  • 10 gr salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 100 gr raisin
  • 40 gr groceries
Nuts and dried fruit soak in rum or orange Cuantrou liqueur.
To the mixer bowl add flour, sugar, salt, vanilla and eggs. Mix the ingredients approx. 5 min. Add the yeast, mix for the next 15 minutes. The dough should have a thick consistency. Constantly mixing add a piece of butter. After adding the last piece, knead the dough with a mixer or by hand approx. 15 min. The dough should be very soft and of silky consistency. Transfer to a bowl, cover. Set aside in a warm place until it doubles in volume for approx. 2 hours. After this time, add to the dough drained delicacies, stir it well. Bowl with the dough tightly cover with plastic wrap and place in the refrigerator overnight.
Prepare the form on the pund cake with a diameter of 22-24 cm. Grease with butter. At the bottom of each mold cavity put almonds. And then put in a cake form. Set aside in a warm place to rise for approx. 2 hrs. Leavened cake bake at 180C approx. 40-45 min. Allow the mold to cool completely.

~Ingredients for the syrup~
  • 85 gr Water
  • 45 gr sugar
  • 1 teaspoon orange blossom water
All ingredients bring to the boil. Let warm syrup soak in a cake.
Enjoy your meal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz