Cudownie jest mieć czas na zjedzenie pysznego i zdrowego śniadania. Dla większości z nas bywa to często trudne, a czasem wręcz niemożliwe. Domowa granola z dodatkiem cytrusowych owoców, bogatych w witaminę C, to idealne rozwiązanie na dobry początek dnia. Te aromatyczne, słoneczne owoce uczynią nasze śniadanie bardzo smacznym i zdrowym.
Granola to kopalnia zdrowych składników: płatki owsiane, orzechy, bakalie. Prawdziwa bomba energetyczna, jest w niej wszystko czego potrzebujemy z rana. Jest to również dobry sposób na urozmaicenie nudnej owsianki. Granola to cudowny wynalazek, fantazjować i eksperymentować można na wiele sposobów. W zależności od naszego gustu i upodobań a także tego co zalega w naszych szafkach kuchennych i pojemnikach do natychmiastowego wykorzystania.
~Składniki~
- sok i skorka otarta z jednej cytryny
- sok i skorka otarta z jednej pomarańczy
- 120 ml syropu klonowego
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 kurzych białka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 350 gr płatków owsianych
- 1 szkl orzechów nerkowca
- 1/2 szkl migdałów
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1 szkl bakalie (morele, żurawina, śliwki wędzone, wiśnie ) pokrojone w nie dużą kostkę
- 1/2 słoneczniczka
- 1/4 szkl sezamu
Miska na mokre składniki - Wymieszać soki i skórki owoców cytrusowych, oliwę z oliwek, syrop klonowy, białka i esencje waniliową.
Miska na suche składniki - Wymieszać płatki owsiane, połowe orzechów, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe.
Suche składniki połączyć z mokrymi i dokładnie wymieszać. Przygotować dwa blaty wyłożone papierem do pieczenia, wyłożyć na nie mieszankę, równomiernie rozprowadzając za pomocą drewnianej łyżki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 175C i piec 15 min. Następnie przemieszać granole i dopiekać ok. 7-10 min. do złocistego koloru. Przygotowaną granole wystudzić, wmieszać do niej pozostałe orzechy, ziarna i pokrojone bakalie. Przechowywać ok. 1 miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Suche składniki połączyć z mokrymi i dokładnie wymieszać. Przygotować dwa blaty wyłożone papierem do pieczenia, wyłożyć na nie mieszankę, równomiernie rozprowadzając za pomocą drewnianej łyżki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 175C i piec 15 min. Następnie przemieszać granole i dopiekać ok. 7-10 min. do złocistego koloru. Przygotowaną granole wystudzić, wmieszać do niej pozostałe orzechy, ziarna i pokrojone bakalie. Przechowywać ok. 1 miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Homemade, citrus granola
It is wonderful to have a time to eat a delicious and healthy breakfast. For most of us, sometimes it is often difficult and sometimes impossible. Homemade granola with the addition of citrus fruits rich in vitamin C, is ideal to start your day. These aromatic, sunny fruits make our breakfast very tasty and healthy.
Granola is a mine of healthy ingredients: oatmeal, nuts and dried fruit. The real energy bomb that includes everything you need in the morning. It is also a good way to diversify boring oatmeal. Granola is a wonderful invention, you can experiment with it in many ways. Depending on your taste and preferences as well as what is in arrears in our kitchen cabinets and containers for immediate use.
Bowl for the wet ingredients : Mix the juice and peel of citrus fruits, olive oil, maple syrup, protein and vanilla essence.
A bowl of dry ingredients : Mix oatmeal, half nuts, sunflower, sesame, coconut.
Combine the dry ingredients with wet and mix thoroughly. Prepare two tops lined with baking paper, put on the mixture and evenly distribute with a wooden spoon. Put into preheated oven 175C and bake for 15 minutes. Then mix granola, and sting approx. 7-10 minutes. to golden color. Prepared granola completely cooled, stir with other nuts, seeds and chopped nuts and raisins. Keep approx. 1 month in a tightly closed container.
Enjoy your meal.
It is wonderful to have a time to eat a delicious and healthy breakfast. For most of us, sometimes it is often difficult and sometimes impossible. Homemade granola with the addition of citrus fruits rich in vitamin C, is ideal to start your day. These aromatic, sunny fruits make our breakfast very tasty and healthy.
Granola is a mine of healthy ingredients: oatmeal, nuts and dried fruit. The real energy bomb that includes everything you need in the morning. It is also a good way to diversify boring oatmeal. Granola is a wonderful invention, you can experiment with it in many ways. Depending on your taste and preferences as well as what is in arrears in our kitchen cabinets and containers for immediate use.
Ingredients
- juice and grated rind of one lemon
- juice and grated rind of one orange
- 120 ml of maple syrup
- 80 ml olive oil
- 2 chicken protein
- 1 teaspoon vanilla extract
- 350 gr of oatmeal
- 1 cup cashew nuts
- 1/2 glass of almond
- 1/2 glass of desiccated coconut
- 1 cup dried fruits (apricots, cranberries, plums, smoked, cherries), cut into large cubes not
- 1/2 sunflower
- 1/4 glass of sesame
Bowl for the wet ingredients : Mix the juice and peel of citrus fruits, olive oil, maple syrup, protein and vanilla essence.
A bowl of dry ingredients : Mix oatmeal, half nuts, sunflower, sesame, coconut.
Combine the dry ingredients with wet and mix thoroughly. Prepare two tops lined with baking paper, put on the mixture and evenly distribute with a wooden spoon. Put into preheated oven 175C and bake for 15 minutes. Then mix granola, and sting approx. 7-10 minutes. to golden color. Prepared granola completely cooled, stir with other nuts, seeds and chopped nuts and raisins. Keep approx. 1 month in a tightly closed container.
Enjoy your meal.
rewelacyjna granola!
OdpowiedzUsuńCytrusowa musi pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)