2015/03/04

Prażona cieciorka

Bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Świetna do chrupania przed telewizorem jak i super dodatek do sałatek, zup a nawet do piwa.
Co dobrego w cieciorce? Na przykład to że zawiera ona około 80 składników odżywczych. Cieciorka to doskonałe źródło witamin C, E, beta karotyny. Jedna szklanka cieciorki dostarcza naszemu organizmu około 85% dziennej dawki przeciwutleniaczy. Ten cudowny groszek obniża poziom cholesterolu, zawiera 25% wysoko jakościowego białka. Cieciorka nie zawiera glutenu, co może być zbawienne dla alergików. Ma niski  indeks glikemiczny (30). Dla dbających o sylwetkę nie ma nic lepszego. Cieciorka może z łatwością zamienić ziemniaki, ryż, mąkę. Spróbujmy wprowadzić w nasz jadłospis cieciorkę, a po krótkim czasie będziemy mogli zauważyć przyjemne zmiany w naszym organizmie (związane z naszym samopoczuciem )


~Składniki~
  • 250 gr suchej cieciorki
  • ulubione suszone zioła i przyprawy (zioła prowansalskie, wędzona papryka pimenton, płatki chilli, kolendra, bazylia, kminek rzymski, suszony czosnek)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin
Cieciorkę przepłukać. Zalać wodą w 2,5 razy więcej niż grochu. Dodać sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę na 1 litr wody. Zostawić na noc do napęcznienia. Nie dłużej niż 10-12 godzin, po tym czasie cieciorka może zacząć się psuć.
Rano cieciorkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać świeżą wodą i gotować. Pod czas gotowania oczyścisz wodę od piany za pomocą łyżki cedzakowej. Po 15 minutach znowu przepłukać cieciorkę, zalać wodą i gotować. Sprawdzić cieciorkę na miękkość, najlepiej biorąc jeden groszek i próbując go rozgnieść. W środku cieciorka powinna być miękka, przypominająca pure ziemniaczane. To będzie oznaczać, że jest gotowa. Bardzo ważne aby ziarenka były kształtne i nie rozpadały się.
Ugotowaną cieciorkę wyłożyć na sito. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać cieciorkę. Obsypać przyprawami, dodać sól i oliwę. Cieciorkę dobrze wymieszać w przyprawach, rozprowadzając równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C z termoobiegiem na 25-30 min. W trakcie pieczenia kilka razy otwierać piekarnik, wypuszczając parę. Po 15 min. cieciorkę przemieszać. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 225-230c i pieczemy do zrumienienia ok. 7-10 min. Uważać aby nie przypalić cieciorki. Dać jej chwile wystygnąć i można delektować się.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Roasted chickpeas

Very healthy and delicious snack. Great for watching TV, crunchy and great addition to salads, soups and even beer.
What good in a chickpeas? For instance that it comprises about 80 nutrients. Chick peas are an excellent source of vitamins C, E, beta carotene. One cup of chickpeas provides our body about 85% of the daily dose of antioxidants. This wonderful peas lowers cholesterol, contains 25% high quality protein. Chickpeas do not contain gluten, which may be beneficial for allergy sufferers. It has a low glycemic index (30). For figure-conscious there is nothing better. Chickpea can easily replace potatoes, rice, flour. Let's try to put it in our food menu, and after a short time we will be able to notice a pleasant change in our body (related to our well-being)

~Ingredients~
  • 250 gr dry chickpeas
  • favorite dried herbs and spices (Herbes de Provence, smoked paprika with chilli flakes, coriander, basil, Roman cumin, dried garlic)
  • 1 tablespoon olive oil extra virgin
Rinse chickpeas. Pour water in 2.5 times more than a pea. Add baking soda, 1 teaspoon to 1 liter of water. Leave on overnight to swell. No more than 10-12 hours, after which time the chick may begin to deteriorate.
In the morning chickpeas thoroughly rinse under running water. Pour fresh water and cook. At the time of cooking purify water from the foam using a slotted spoon. After 15 minutes, rinse again chickpeas, cover with water and cook. Check the softness of chickpeas by taking one and trying to crush it. The middle of chickpeas should be soft, reminiscent of mashed potatoes. This will mean that it is ready. It is very important that the grains were formed and did not disintegrate.
Cooked chickpeas put on the screen. On a plate lined with baking paper spill chickpeas. Sprinkle with seasoning, add salt and olive oil. Chickpeas in spices mix well, spread evenly on a baking tray. Put in the oven preheated to 160C with hot air for 25-30 minutes. During baking open oven several times, releasing the steam. After 15 min. chickpeas mix. We are raising the temperature in the oven and bake in 225-230c approx. 7-10 minutes to browning. Take care not to burn chick peas. Give them a moment to cool and they can be enjoyed

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz