2015/03/11

Tartaletki z serkiem mascarpone, białą czekoladą i malinami

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


~Składniki na kruche ciasto~
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 gr masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki zagnieść. Uformować w kulkę. Schłodzić w lodówce na ok. 40 min do godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i za pomocą kieliszka lub okrągłej foremki powycinać kółka. Wyłożyć ciasto do tartaletek, lekko dociskając je do wnętrza foremek.
Na ciasto wyłożyć papier a następnie dodać na nie obciążniki ceramiczne lub fasole. Stawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wstępnie pieczemy 5 min,
następnie ściągamy obciążniki i pieczemy kolejne 7 min do lekkiego zbrązowienia. 

~Składniki na krem~
  • 250 gr serka mascarpone
  • 100 gr białej czekolady
  • 1 łyżka wanilii lub esencji waniliowej
  • dodatkowo maliny
Białą czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Dodać do niej serek mascarpone, wanilie i za pomocą blendera zmiksować do gładkiej, jednolitej konsystencji. 
Przygotowany krem wyłożyć do rękawa cukierniczego. Wstawić do lodówki do około 30 min do stężenia. Upieczone tartaletki napełnić kremem i udekorować malinami. Smacznego!






ENGLISH VERSION
Tartlets with mascarpone cheese, white chocolate and raspberries

~Ingredients for pastry~
  • 1 cup flour
  • 100 gr of cold butter, diced
  • 1 egg yolk
  • 1/4 cup sugar cane
Knead all the ingredients. Shape into a ball. Cool in refrigerator for approx. 40 min to one hour.
Roll out chilled dough and using a glass or round cookie cutters cut out circles. Put the dough into tartlets, gently pressing them into molds.
Put the paper on the dought and add the ceramic weights or beans. We put in the oven preheated to 200 degrees, pre-bake 5 minutes,
then take off the weights and bake for another 7 minutes until slightly browned.

~Ingredients for the cream~
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr white chocolate
  • 1 tablespoon vanilla or vanilla extract
  • additionally raspberries.
Melt the white chocolate in a water bath. Let it cool. Add the mascarpone, vanilla and blend with a hand blender until it's smooth, uniform consistency.
Ready cream put into piping bag. Refrigerate for about 30 min to full concentration. Fill the baked custard tartlets and garnish with raspberries. Enjoy your meal!

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś podobną tartę i była obłędna w smaku. Twoje tartaletki też takie muszą być :)

    OdpowiedzUsuń