2015/04/01

Ciasto czekoladowo- imbirowe z gruszką, kremem śmietankowym i słonym karmelem

Bardzo smaczne ciasto, które przez sporą ilość składników i wykończenie przypomina tort. Niezwykle wilgotne, mięsiste i mocno aromatyczne. O bardzo wyrazistym smaku imbiru, przypraw korzennych połączonych ze słodką gruszką nadającą ciastu wilgotności. Pyszny śmietankowy krem równoważy smak, a słony karmel jak wisienka na torcie, tworzy eksplozje smaku.



~Składniki na ciasto~
  • 130 gr mąki pszennej
  • 120 gr oleju roślinnego 
  • 130 gr melasy w syropie
  • 130 gr cukru muscovado 
  • 2 jajka
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 40 gr kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu 
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 gruszy oczyszczone i pokrojone w kostkę 
Sposób przygotowania: do rondelka dodać masło, syrop z melasy, cukier muscovado, wodę podgrzać do rozpuszczenia składników. Przelać do miski, wystudzić.
Przesiać przez sito mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszać z przyprawami korzennymi. 
Do ostygniętej mieszanki dodać mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać świeży imbir. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać pokrojone gruszki, dokładnie wymieszać składniki na ciasto. Okrągłą formę o średnicy  20-21cm wysmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Przelać ciasto do formy, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160C z termoobiegiem, piec ok. 40-50 min. Przed wyjęciem z formy ciasto powinno całkowicie wystygnąć.

~Składniki na krem~
  • 125 gr serka philadelphia śmietankowego 
  • 150 gr cukru pudru
  • 60 gr miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości. Dodać ser i sok cytrynowy, dokładnie połączyć składniki na krem. Ostygnięte ciasto pokryć kremem śmietankowym. Wstawić do lodówki.

~Składniki na słony karmel~
  • 200 gr cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • 1/4 szklanki wody
  • 150 gr śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Do rondelka z grubym dnem dodać cukier, wodę i syrop kukurydziany. Gotować na średniej mocy palnika, aż karmel nabierze bursztynowego koloru przez ok. 8 min. lub za pomocą termometru cukierniczego gotować karmel do osiągnięcia kreski 350F. Następnie bardzo ostrożnie wlać śmietankę (uważać na mocne pryskanie), dodać sól. Gotować ok. 2 min. mieszając karmel. Zdjąć z ognia. Karmel lekko przestudzić, przelać do szklanego słoiczka. Polać nim wierzch ciasta. 
Smacznego.



ENGLISH VERSION 
Chocolate - ginger cake with pear, custard cream and salty caramel

Very tasty baking. By a large number of components and finish it resembles a cake - cake very moist, fleshy and strongly aromatic. A very distinctive flavor of ginger, spices combined with sweet pear dough suitable humidity. A delicious cream balances the flavor, salty caramel like the icing on the cake, creates explosions of flavor.

~Ingredients for the dough~
  • 130 gr wheat flour
  • 120 gr vegetable oil
  • 130 gr molasses syrup
  • 130 gr muscovado sugar
  • 2 eggs
  • 60 ml Water
  • 60 ml milk
  • 40 gr Cocoa powder
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon ginger powder
  • 1/4 teaspoon black pepper
  • 1/4 teaspoon nutmeg
  • 1 tablespoon fresh grated ginger
  • 2 pear cleaned and diced
Method of preparation: to a saucepan add the butter, treacle, sugar, muscovado, water - heat to dissolve the ingredients. Pour into a bowl, let it cool.
Sift through a sieve the flour, cocoa and baking soda, mix with spices.
Cool mix to add milk and eggs, mix well. Add fresh ginger. Dry ingredients combine with wet. Add chopped pears, thoroughly mix the ingredients for the dough. Circular form with a diameter of 20-21cm smear grease and sprinkle with cocoa. Pour the batter into the mold, to align. Put into a hot oven to 160C convection, bake approx. 40-50 min. Before removing from the mold the dough should totally cool.

~Ingredients for the cream~
  • 125 gr philadelphia cream cheese
  • 150 gr icing sugar
  • 60 gr soft butter
  • 1 teaspoon lemon juice
Beat butter with sugar until fluffy consistency. Add cheese and lemon juice, thoroughly combine the ingredients for the cream. Cooled cake cover with custard cream. Refrigerate.

~Ingredients for salty caramel~
  • 200 gr sugar
  • 2 tablespoons corn syrup
  • 1/4 cup water
  • 150 gr whipping cream
  • 1 teaspoon sea salt
To a heavy-bottomed saucepan add sugar, water and corn syrup. Cook on medium power burner, until caramel become amber color for approx. 8 minutes. or using a thermometer to cook caramel confectionery to achieve the mark 350F. Then carefully pour in the cream (watch out for strong splatter), add salt. Cook for approx. 2 min. stirring caramel. Remove from heat. Caramel cool slightly, pour into a glass jar. Pour over top of cake.
Enjoy your meal.

2 komentarze: