2015/03/25

Ciasto miodownik

Pyszne ciasto o delikatnie miodowym smaku i aromacie. Przekładane kremem budyniowym. Najlepsze następnego dnia. Po tym czasie ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo polecam.


~Składniki na ciasto~
  • 60 gr masła 
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki wódki 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szkl mąki pszennej
Ciasto przygotowujemy w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z parującą wodą stawiamy miskę. Do misy dodajemy masło z cukrem mieszając do roztopienia. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Dodajemy miód, wódkę i lekko ubite jajka. Miskę z powrotem stawiamy nad gotującą się wodą. Dodajemy sodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy masę. W momencie kiedy na powierzchni pojawi się biała piana stopniowo dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do powstania miękkiego lekko lepiącego ciasta. Ciasto wykładamy  na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 8 części. W trakcie wałkowania i pieczenia warstw ciasto przykrywamy, żeby nie wysychało. Przed każdym wałkowaniem następnej warstwy blat oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, nadając mu kształt prostokąta. Wykładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekamy w temperaturze 200C ok. 7-9 min. do złocistego koloru. Upieczonym warstwą nadajemy równego kształtu, przycinając je nożem. Okrojone kawałki ciasta kruszymy i wykładamy  do miseczki. Będą nam potrzebne do wykończenia ciasta.

~Składniki na krem~

  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru trzcinowego drobnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 gr masła miękkiego 

Wszystkie składniki prócz masła łączymy ze sobą, miksujemy  za pomocą ręcznego blendera.  Powinna powstać gładka masa, pozbawiona grudek. Wylewamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy ciagle mieszając. Pilnując aby nie przypalić budyniu. Studzimy. Dodajemy do budyniu miękkie masło, nadając mu aksamitności.

Warstwę ciasta miodowego wykładamy na parterze lub podłużnym talerzu. Na każdą cześć kolejnego ciasta wykładamy ok. 2 łyżek budyniu i równomiernie go rozprowadzamy. Lekko dociskamy dłońmi ciasto. Powtarzając  tą czynność do końca. Wykładamy ostatnie ciasto, smarujemy górę i boki budyniem. Obsypujemy okruszkami gore i boki miodownika. Przechowujemy ciasto w chłodnym miejscu, nie stawiając go do lodówki, ponieważ tam będzie miękko znacznie dłużej. Kroimy w nie wielkie kwadraciki. 
Smacznego.



ENGLISH VERSION

Delicious cake with a slightly honeyed flavor and aroma. Layered with custard pudding. It is the best next day. After this time the dough literally melts in your mouth. I highly recommend it.

~Ingredients for the dough~
  • 60g butter
  • 1/3 glass of sugar cane
  • 2 tablespoons honey
  • 2 tablespoons vodka
  • 2 teaspoons baking soda
  • 3 glass flour 

Prepare a cake in a water bath. Over a pan of steaming water put a bowl. Into a bowl, add the butter and sugar stirring to melt. We remove the bowl from the water bath. Add the honey, vodka and lightly beaten eggs. Put the bowl back over simmering water. Add the baking soda and using a wooden spoon mix thoroughly mass. Once on the surface appear white foam gradually add flour, stir vigorously to the formation of a soft slightly sticky dough. Cake teache at floured pastry board. Divide into 8 parts. During the rolling and baking we cover cake layers, so as not to dry out. Before each subsequent rolling the top layer sprinkle with flour. Roll out the dough very thin, giving it the shape of a rectangle. Teache at the sheet lined with baking paper. Bake at 200C approx. 7-9 minutes. to golden color. Baked layer give equal shape, trimming with knife. Crush truncated dough pieces into a bowl and teache. We'll need it to finish the cake.

~Ingredients for the cream~ 
  • 2 glass of milk
  • 1 cup sugar cane fine
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons flour
  • 2 tablespoons cornstarch
  • 100 gr soft butter

All the ingredients except the butter combine with each other, mix it with a hand blender. There should be a smooth mass, without lumps. Pour into the pot with a thick bottom and bring to boil stirring constantly. Make sure not to burn the pudding. Cool. Add the softened butter pudding, giving it a velvety.
Teache honey cake layer on the ground or oblong plate. For each part of the next cake teache approx. 2 tablespoons pudding and distribute it evenly. Hands lightly press against the cake. Repeating this step until the end. Taught last cake, smear the top and sides with pudding. Backfilled with crumbs gore and sides wih gingerbread. Cake store in a cool place, not putting it in the fridge. Cut it into squares!

Enjoy your meal.

2 komentarze:

  1. Jakie piękne, eleganckie.. Naprawdę. Nie wstyd wystawić gościom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, te wszystkie warstwy... Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń