2015/02/03

Muffinki czekoladowo-serowe

Miłośnikom czekoladowych wypieków bardzo posmakują wilgotne muffinki z nadzieniem serowym. Najlepszą ich zaletą jest to, że następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Możemy zrezygnować z ozdabiania tego typu muffinek, ponieważ połączenie czekoladowego ciasta i nadzienia serowego jest znakomite.



~Składniki na ciasto ok. 20 sztuk~

  • 200 gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 125 gr cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
~Składniki na serowe nadzienie~
  • 250 gr twarogu dwukrotnie zmielonego lub ricotte
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Piekarnik rozgrzać do 180C. Twaróg utrzeć z cukrem i wanilią do puszystości.
Przesiać mąke z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajko ubić z cukrem, dodać olej roślinny, jogurt. Dodać przesiane sypkie składniki do płynnych. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć ciasta wyłożyc na spód foremek po 1 1/2 łyżki, następnie na środek po 1 łyżce nadzienia serowego które przykrywamy ciastem czekoladowym. Pieczemy ok. 20-25 min.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Chocolate-cheese muffins


Chocolate lovers will really taste the cakes moist muffins filled with cheese. Their best advantage is that the next day they taste even better. You can dispense with this type of  muffins decoration, because the combination of chocolate cake and cheese filling is excellent.


~Ingredients for the dough approx. 20 pieces~
  • 200 gr wheat flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 3 tablespoons cocoa
  • 1 egg
  • 125 gr sugar cane
  • 100 ml vegetable oil
  • 300 ml natural yoghurt
~Ingredients for the cheese filling~
  • 250 gr. cottage cheese or ricotta ground twice
  • 5 tablespoons of sugar cane
  • 1 teaspoon vanilla extract
Preheat oven. to 180C. Blend cottage cheese with sugar and vanilla until it’s light and fluffy.
Sift flour with baking powder and cocoa. Beat egg with sugar, add the vegetable oil, yogurt. Add sifted ingredients into the liquid bulk. Mix until combined. Divide the dough into two parts. One part of the dough to spend on from the molds after 1 1/2 tablespoons, then the center of the 1 tablespoon cheese filling to cover with chocolate cake. Bake for approx. 20-25 min.
Enjoy your meal!

3 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale! Poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta Marczyńska14 grudnia 2019 22:53

    Uwielbiam muffinki-to świetny pomysł na szybki deser dla niespodziewanych gości albo po prostu kiedy mamy chęć na coś słodkiego. Ostatnio znalazłam świetny przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i naprawdę muszę przyznać, że zrobiły wrażenie na moich gościach. Powtórzę jeszcze nie raz, polecam!

    OdpowiedzUsuń