2015/02/23

Zupa krem z zielonego groszku

Lekka zupa o aksamitnej konsystencji. Zdrowa, błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przypadnie do gustu jak dorosłym, tak i dzieciom.


~Składniki~
  • 500 gr mrożonego groszku
  • 25 gr masła
  • 4 szalotki
  • 1,5 litra drobiowego lub warzywnego bulionu
  • 100 gr śmietanki 18%
  • sól, pieprz
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną szalotke, podsmażamy ok. 3-5 min. Dodajemy zielony groszek, mieszamy i smażymy ok. 5-7 min. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 7-10 min. Następnie miksujemy zupę za pomocą blendera. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sito. Stawiamy ponownie na ogień, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki: Groszek nie gotujemy zbyt długo, zbyt szybko traci kolor.
Przecierając przez drobne sito zupa bedzie miała aksamitną konsystencje i delikatny smak.
Śmietankę dodajemy do zupy po zmiksowaniu. Nie zagotowujemy zupy ponownie, tylko podgrzewamy.
Smacznego.

ENGLISH VERSION BELOW



ENGLISH VERSION
Grean Pea Soup

Light soup with velvety consistency. Healthy, rapid in preparation and very tasty. Will appeal to adults and also children.

~Ingredients~
  • 500 gr frozen peas
  • 25 gr butter
  • 4 shallots
  • 1.5 liters chicken or vegetable broth
  • 100 gr cream 18%
  • salt and pepper
In a saucepan melt the butter, add the chopped shallots, fry approx. 3-5 minutes. Add the green beans, stir and fry for approx. 5-7 minutes. Pour the broth and cook for approx. 7-10 minutes. Then, mix the soup with a hand blender. Mixed soup rub through a sieve. We focus again on the fire, add the cream. Season with salt and pepper.
Tips: Peas do not cook too long, they too quickly lose color.
Wiping the soup through a fine sieve will make it a velvety consistency and delicate flavor.
Add the cream to the soup after-mix. Do not boil the soup again, just heat up.
Enjoy your meal!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz