Delikatny, bardzo lekki sernik składający się z trzech warstw. Domowy biszkopt, masa serowa z dodatkiem jogurtu i śmietanki kokosowej oraz musu z jagód leśnych - stanowią wyśmienite połączenie !
~Składniki na biszkopt~
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 75 gr cukru
- 50 gr mąki pszennej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 50 gr masła roztopionego
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy. 22cm. wysmarować masłem i oprószyć mąką. W misie miksera ubić jajko z cukrem na wysokich obrotach do puszystości ok. 7-10 min. Dodać żółtka, ubijać aż masa zwiększy swoją objętość. Do puszystej masy dodajemy przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną. Następnie wlewamy cienkim strumykiem roztopione, ostudzone masło. Wymieszać ciasto szpatułką i wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnie ciasta pozbywając się pęcherzyków. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 190C i pieczemy ok. 18-20 min. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i odwracamy go do góry dnem. Wykładamy na papier do pieczenia.
~Składniki na masę serową~
- 250 gr twarogu sernikowego zmielonego
- 250 gr jogurtu naturalnego typu greckiego
- 250 gr śmietanki kokosowej
- 70 gr cukru pudru
- 20 gr żelatyny w proszku
- 70 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Przestudzić.
Twaróg, jogurt i śmietankę kokosową miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder ciągle miksując. Przestudzoną żelatynę dodajemy do mady serowej i jeszcze krótko miksujemy. Masę serową przelewamy na spód biszkoptowy. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
~Składniki na mus z jagód leśnych~
- 400 gr jagód leśnych mrożonych ( maliny, jarzyny, czarna jagoda )
- 100 ml jabłkowego soku
- 80 gr cukru trzcinowego
- 10 gr żelatyny
- 100 gr borówek amerykańskich
Rozmrożone owoce zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać sok jabłkowy, cukier. Składniki przelać do garnka, zagotować. Żelatynę wymieszać z wodą, jeżeli tego potrzebuje ( uważnie czytać stosowanie na opakowaniu). Dodać do pure z owoców żelatynę, mieszać do rozpuszczenia się. Przestudzony mus wymieszać z borówkami amerykańskimi. Wyłożyc mus na stężoną warstwę serową i ponownie włożyć do stężenia. Najlepiej na noc.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Cold cheesecake with homemade ladyfingers and forest berry jelly
Delicate, very light cheesecake, which consists of three layers. Household sponge cake, curd with yoghurt and coconut cream and mousse with forest berries.
~Ingredients for the sponge cake~
- 1 egg
- 3 egg yolks
- 75 gr sugar
- 50 gr wheat flour
- 50 gr potato flour
- 50 gr melted butter
Eggs should be at room temp.. Cake tin having a diameter. 22cm. grease with butter and sprinkle with flour. In mixer bowl, beat egg with sugar on high speed until fluffy approx. 7-10 minutes. Add the egg yolks, whisk until the mixture increases in volume. To a fluffy mass add flours: wheat and potato. Then pour a thin rivulet melted, cooled down butter. Mix the dough with a spatula and put into springform pan. Align the surface of dough by getting rid of the bubbles. Put into preheated oven 190C and bake approx. 18-20 min. to a dry stick. After baking, remove the sponge, and we turn it upside down. Taught on a baking paper.
~Ingredients for the cheese~
- 250 gr cheesacake milled curd
- 250 gr Greek yogurt type
- 250 gr coconut cream
- 70 gr icing sugar
- 20 gr gelatine powder
- 70 ml of boiling water
All ingredients should be at room temperature. Dissolve gelatin in hot water. Cool.
Cottage cheese, yogurt and coconut cream, mix until it's smooth mass. Add the powdered sugar mixing constantly. Cooled gelatin add to the mud cheese and mix. Pour the curd to the bottom biscuit. Let it stand in the refrigerator for the total concentration.
~Ingredients for the mousse with forest berries~
- 400 gr frozen forest berries (raspberries, vegetables, blueberry)
- 100 ml apple juice
- 80 gr sugar cane
- 10 gr gelatin
- 100 gr blueberries
Mix thawed fruits. Rub through a sieve. Add apple juice, sugar. Pour the ingredients into the pot, bring to a boil. Gelatin mix with water, if it needs (carefully read the application on the package). Add gelatin with fruit puree, stir to dissolve. Cooled mousse mix with american cranberries. Put a layer of mousse on a concentrated cheese and then add to the concentration. Preferably overnight.
Enjoy your meal!
Śmietankę kokosową się kupuje, czy się ją robi :) ? A może jedno i drugie.. ?
OdpowiedzUsuńUżyłam mleczka kokosowego. Przelałam przez drobne sitko, odzielając płynną cześć. Gęstą cześć która została na sitku użyłam do masy serowej.
UsuńDziękuję :). Teraz kojarzę, że gdzieś już o tym czytałam, ale tyle tej lektury :).. Muszę wypróbować ten przepis, bo zdjęcie bardzo zachęca :).
Usuńciacho musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńPiękny! :)
OdpowiedzUsuńCudownie lekki i delikatny, taki letni :)
OdpowiedzUsuń