2015/02/25

Gruszki w miodowym syropie z korzennymi przyprawami i czarną porzeczką

Można przypisać temu deserowi zimowy klimat, przez łączenie składników takich jak rozgrzewający miód, cierpkie, bardzo intensywne przyprawy korzenne przełamane kwaskową czarną porzeczką, którą możemy zamienić na mrożoną żurawinę. Gruszka zapieczona w taki sposób jest niezwykle smaczna. Prosty w wykonaniu deser, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.



~Składniki na 3 porcje~

  • 3 gruszki
  • 200 ml. wody
  • 6 łyżek miodu
  • skorka starta z jednej pomarańczy
  • 200 gr. mrożonej czarnej porzeczki lub żurawiny
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 60 gr. orzechów włoskich
Sposób przygotowania: piekarnik rozgr. do 180C.
Gruszki obrać ze skórki, rozkroić na pół zostawiając ogonki. Jagody wyłożyć na sitko. Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy korzenne. Gotować ok. 5 min. Zmniejszyć ogień. Dodać miód i gotować ok. 3 min. Do ceramicznej foremki wyłożyć gruszy, na nie wyłożyć porzeczki lub żurawinę. Zalać gorącym syropem i na wierzch wyłożyć orzechy włoskie. Przykryć foremkę folia aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Ściągnąć folie i dopiekać gruszy jeszcze ok. 10-15 min. Podawać gruszki na ciepło polane gorącym syropem.
Smacznego.

ENGLISH VERSION BELOW



Pears in syrup with honey and spices and blackcurrant

This dessert can be attributed to winter climate, by combining ingredients such as warming honey, sour, very intense spices, broken blackcurrant acidity, which can be converted into frozen cranberries. Pear baked in this way is extremely tasty. Simple in execution dessert that you'll like for sure.


Ingredients for 3 servings
  • 3 pears
  • 200 ml. Water
  • 6 tablespoons honey
  • grated rind of one orange
  • 200 gr. black currant or frozen cranberries
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 1 star anise
  • 2 cinnamon sticks
  • 60 gr. walnuts

Method of preparation: oven preheat. to 180C.
Peel pears, leaving cut half tails. Berries put on the strainer. Into a saucepan, pour hot water, add the spices. Cook for approx. 5 min. Reduce heat. Add honey and cook for approx. 3 min. Put into a ceramic mold, pear, currant or cranberries put on them. Pour the hot syrup and put on top of the walnuts. Cover the mold with aluminum foil and put in the oven for approx. 30 min. Remove the foil and pear sting still approx. 10-15 min. Serve warm pears topped with hot syrup.
Enjoy your meal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz