2015/02/27

Sałatka z grillowanej papryki, cukinii i pomidorków cherry z oliwkami.

Zdrowa, lekka, niezwykle smaczna. Z pewnością możemy ją podawać jak na ciepło, tak i na zimno. Prosta w przygotowaniu, robiona z dostępnych składników.


~Składniki~
  • 4 papryki ( czerwona, zielona )
  • 1 cukinia
  • 8-10 pomidorków
  • pęczek kolendry
  • oliwki z pestkami
  • oliwa extra vergin
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 220C. Papryki ponakłuwać i posmarować oliwą. Wyłożyć na blachę i piec ok. 30 min. Co jakiś czas przewracać paprykę dla równomiernego zrumienienia. Skorka powinna się mocno przypiec. Wyłożyć gorące papryki do miseczki, przykrywając szczelnie folią spożywczą. Po wystygnięciu sciągnąć skórki z papryki, wyczyścić od pestek, pokroić w cieniutkie paseczki. Mocno rozgrzać grilowaną patelnie. Cukinie pokroić w krążki, skropić oliwą. Wyłożyć na patelnie razem z pomidorkami i obsmażyć z obu stron. Wyłożyć do miseczki lub talerz grillowane warzywa, dodać oliwki, pokrojoną kolendrę. Przyprawić oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać do sałatki oliwki, dokładnie wymieszać. Podawac do stołu.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Salad with grilled peppers, zucchini and cherry tomatoes with olives.

Healthy, light and extremely tasty salad. You can certainly serve it as heat, so cold. Easy to prepare, made with  available ingredients.

~Ingredients~
  • 4 peppers (red, green)
  • 1 zucchini
  • 8-10 tomatoes
  • bunch of coriander
  • olives with pits
  • extra virgin olive oil
  • salt, pepper, lemon juice
Preheat the oven to 220C. Peppers prick and brush with olive oil. Turn out onto a baking tray and bake for approx. 30 min. Once in a while turn over the peppers for even browning. Peel should be strongly roasted. Put hot peppers in a bowl, covering tightly with plastic wrap. Once cooled, peel download a pepper. cleaned of seeds, cut into thin strips. Tight warm grilled pans. Courgettes, cut into rings, drizzle with olive oil. Put on the pan with the tomatoes and fry on both sides. Put into a bowl or a plate of grilled vegetables, add the olives, chopped coriander. Season with olive oil mixed with salt, pepper and lemon juice. Add olives, mix thoroughly. Serve at the table.
Enjoy your meal.

1 komentarz:

  1. Ta sałatka ma wszystko co uwielbiam, po prostu musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń