Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Cudownie komponują się z wieloma potrawami.
Moją propozycją na pyszny obiad będą kotleciki brokułowe. Dodanie do nich sera nadaje soczystości i niezwykłego smaku. Sałatka z pieczonych buraków stanowi niezbędny i pasujący dodatek do całości.
~Składniki na kotleciki~
- 300-400 gr brokułów
- 150 gr. twardego sera
- 100 gr. sera mozarella
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 gr zmielonych migdałów
- olej roślinny
Brokuły umyć podzielić na różyczki, ugotować ok. 8-10 min. Ugotowane brokuły zanurzyć w zimnej wodzie. Następnie wyłożyć na sito, wystudzić. Bardzo drobno pokroić brokuły. Mozarelle wyjąc z zalewy, owinąć w ręcznik papierowy. Osuszyć z nadmiaru wilgoci. Sery zetrzeć na tarce. Do miski wyłożyć pokrojone brokuły, starty ser, jajka, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać składniki. Uformować kotleciki, obtoczyć w zmielonych migdałach. Przełożyć na deskę i schłodzić w lodowce ok. 20 min.
Rozgrzać patelnie, dodać olej. Smażyć kotleciki z obu stron do złocistego koloru.
~Składniki na sałatkę z pieczonych buraków~
- 4 małe buraki
- 2-3 łyżki kaparów
Buraki wyłożyć do folii aluminiowej, skropić oliwą lub olejem. Zawinąć. Rozgrzać piekarnik do 200C i piec ok. 45-60 min. w zależności od wielkości buraków. Upieczone, wystudzone buraki oczyścić. Pokroić na cienkie paseczki, dodać kapary, polać dressingiem. Wymieszać.
~Składniki na dressing~
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamico
- 4 łyżki oliwy extra vergin
- sól
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
ENGLISH VERSION
Broccoli - cheese chops with a salad of roasted beets.
Broccoli have exceptional nutritional characteristics, making it one of the healthiest vegetable in the world. They blend wonderfully with many dishes.
My suggestion for a delicious dinner will be adding broccoli chops with cottage cheese, which adds amazing flavor and juiciness. Salad of roasted beet is an essential and very fitting addition to the whole dish!
~Ingredients for broccoli - cheese chops~
- 300-400 gr broccoli
- 150 gr hard cheese
- 100 gr mozzarella
- 2 eggs
- salt and pepper
- 150 gr ground almonds
- vegetable oil
Wash broccoli florets share, cook approx. 8-10 minutes. Cooked broccoli dip in a cold water. Then put on a sieve, cool. Very finely chop the broccoli. Mozzarella howling with pickle, wrap in a paper towel. Drain the moisture excess. Grate cheese. Put into a bowl cut broccoli, shredded cheese, eggs, salt and pepper. Thoroughly mix the ingredients. Shape into patties, coat the ground almonds. Put it on the board and chill in the refrigerator approx. 20 min.
Heat a frying pan, add the oil. Fry patties on both sides until golden brown.
~Ingredients for salad with roasted beets~
- 4 small beets
- 2-3 tablespoons capers
Beets put on aluminum foil, drizzle with olive oil or oil. Wrap. Preheat oven to 200C and bake for approx. 45-60 min. depending on the size of the beet. Clena the baked, cooled down beets. Cut into thin strips, add capers, pour over the dressing. Mix.
~Ingredients for dressing~
- 1 tablespoon of dijon mustard
- 2 tablespoons lemon juice
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 4 tablespoons extra virgin olive oil
- salt
Mix all the ingredients together.
Wszystko prezentuje się pysznie :) Kotleciki z brokułów sama robię bardzo często i zawsze świetnie się udają ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie bezmięsne kotleciki... Twoje wyglądają przepysznie, no i ta sałatka...
OdpowiedzUsuń