2015/02/11

Migdałowo - truskawkowy sernik

Delikatny, składający się z dwóch warstw sernik, z dodatkiem pasty migdałowej i truskawek. Masa musu serowego jest śmietankowa, przyjemnie kremowa. Zapraszam do wypróbowania.



~Składniki na spód~

  • 140 gr ciasteczek typy digestive
  • 50 gr roztopionego masła
  • Ciastka dodajemy do blendera, rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło. Miksujemy do otrzymania kruszonki. Dno tortownicy o wymiarach śr. 22-23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciskamy w dno foremki, wyrównujemy. Odkładamy na 20 min. do lodówki.

~Składniki na migdałową warstwę pieczoną~
  • 450 gr sera philadelphia
  • 125 gr cukru pudru
  • 20 gr mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 30 ml śmietanki kremówki
  • 40 ml pasty migdałowej
Do misy miksera wykładamy ser, cukier puder. Miksujemy ok. 2 min. Dodajemy mąkę, żółtko, jajka, śmietankę i pastę migdałową. Miksujemy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Za pomocą szpatułki wyrównujemy wierzch. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C ok.10 min. następnie obniżamy temp. do 100C i pieczemy ok. 45 min. Upieczony sernik przestudzamy w lekko uchylonym  piekarniku ok. 25 min. Następnie odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

~Składniki na mus serowy na zimno~

  • 160 gr sera philadelphia
  • 50 gr cukru pudru
  • 20 gr pasty migdałowej
  • 200 gr śmietanki kremówki
  • 10 gr cukru pudru
  • 5 gr żelatyny
  • Owoce: truskawki

Żelatynę zalać zimną wodą, do napęcznienia. Do garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnek umieścić miskę. Podgrzewamy nad parą ok.60C.  Wykładamy pastę migdałową, ser philadelphia. Za pomocą rózgi łączymy składniki. Następnie dodajemy cukier puder, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy odciśniętą żelatynę,  całkowicie ją rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 10 gr. cukru pudru. Ubitą śmietankę delikatnie łączymy z masą serową, najlepiej partiami.  Na warstwę upieczonego sernika wykładamy przekrojone na pół truskawki. Wykładamy warstwę musu serowego, wyrównujemy szpatułką. Schładzamy w lodówce na noc. Podajemy sernik całkowicie schłodzony.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Almond - strawberry cheesecake

Very fine, consisting of two layers cheesecake, with the addition of almond paste and strawberries. The weight of the cheese mousse is very creamy and pleasant. Feel free to try.

~Ingredients for the base~
  • 140 gr types of digestive biscuits
  • 50 gr melted butter
Cookies add to the blender, shredded. Add the melted butter. Blend to obtain a crumb. The bottom of the springform pan with dimensions 22-23 cm. teache with baking paper. Cookie mass hit in the bottom of the mold, leveled. Put aside for 20 minutes. in the refrigerator.

~Ingredients for almond baked layer~
  • 450 gr philadelphia cheese
  • 125 gr icing sugar
  • 20 gr wheat flour
  • 3 eggs
  • 1 egg yolk
  • 30 ml whipping cream
  • 40 ml almond paste
To the mixer bowl teache cheese, powdered sugar. Blend approx. 2 min. Add flour, egg, yolk, cream and almond paste. Blend until combined. Curd teache at the bottom of the biscuit. Using a spatula level the surface. Bake in the preheated oven for about 10 minutes to 180C. then lower the temperature. to 100C and bake for approx. 45 min. Baked cheesecake with a slightly tilted oven cool approx. 25 min. Then leave it in the refrigerator, for the total concentration.

~Ingredients for cold cheese mousse~
  • 160 gr philadelphia cheese
  • 50 gr icing sugar
  • 20 gr almond paste
  • 200 gr whipping cream
  • 10 gr icing sugar
  • 5 gr gelatin
  • Fruits: Strawberries
Gelatin pour into cold water to swell. Into the pot, pour a small amount of water. Place a bowl of pot. Heat over a couple 60C. Teache almond paste and philadelphia cheese. Using the rod combine ingredients. Then add the powdered sugar, stirring constantly. At the end, add gelatin wrung completely dissolve it. Whip the cream to stiff, at the end of churning, add 10 gr. of icing sugar. Whipped cream gently mix with cheese mass. Baked cheesecake layer teache with strawberry halves. Taught cheese mousse layer, level with a spatula. Cool in the refrigerator overnight. Serve cheesecake completely cooled.
Enjoy your meal.

1 komentarz: