2015/02/13

Mini brownie z truskawkami

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


~Składniki na około 10-12 sztuk~
  • 160 gr czekolady gorzkiej 70 procent
  • 150 gr masła pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki syropu z agawy
  • 40 gr mąki pszennej tortowej
  • 35 gr mąki ryżowej
  • laska wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • truskawki
Do rondelka wykładamy pokrojone masło. Roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy do roztopienia czekolady. Masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję. Do misy miksera wlewamy jajka. Miksujemy do puszystości. 
Do masy jajecznej wlewamy syrop z agawy. Masa powinna podwoić swoją objętość. Do mąki dodajemy sól. Przesiewamy makę do masy jajecznej. Miksujemy wszystko, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wlewamy wystudzoną czekoladę. 
Łączymy składniki. Gotowe ciasto wlewamy do foremek zapełniając 1/3 wysokości ponieważ podczas pieczenia nam urosną. 
Na wierzch ciasta wykładamy pokrojoną truskawkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 20 min. Upieczone brownie studzimy na kratce. Po wystygnięciu wyjmujemy z foremek. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Mini brownie with strawberries

~Ingredients for about 10-12 pieces~
  • 160 gr dark chocolate 70 percent
  • 150 gr of diced butter
  • Agave syrup 3/4 glass
  • 40 gr flour cake
  • 35 gr rice flour
  • vanilla pod
  • half a teaspoon of salt
  • strawberries
Teache saucepan with cut butter. Melt the butter. Add the broken chocolate. Slowly stir to melt chocolate. The weight should obtain a uniform consistency. Pour into a mixer bowl eggs. Blend them until fluffy.
For the egg mass, pour agave syrup. The weight should double in volume. Add salt to the flour. sift flour to the egg. Blend everything together thoroughly combine. Then pour the cooled chocolate. We combine the ingredients. Pour ready batter into molds 1/3 of the filling because during baking they will grow.
At the top of the dough teache chopped strawberries. Put them in the oven to 180 degrees. Bake for about 20 minutes. Baked brownie cool on a wire rack. Once cooled, remove from the molds. Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! Mam ogromną słabość do brownie :D W przepisie napisałaś, że potrzeba 3/4 syropu z agawy, ale 3/4 czego? Szklanki, filiżanki, konkretnej miarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje już poprawiam. Oczywiście szklanki. Serdecznie pozdrawiam!!

      Usuń
  2. Jakie cudeńka! :D Są przepiękne! A u mnie dzisiaj brownie z ciasteczkami :D

    OdpowiedzUsuń