2014/09/28

Owocowa Tarta

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki na ciasto 
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 90 g cukru
  • jedno duże jajko + jedno żółtko
  • 250 g mąki pszennej i dodatkowo do posypania
  • od 1 do 3 łyżeczek zimnej wody
  • 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody jako glazura

Nadzienie 
  • 1 kg wiśnie bez pestek
  • 250 g borówek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub łączymy ręcznie. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią śniadaniową i schładzamy w lodówce przez jedną godzinę. 
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na oproszonym mąką blacie. Wykładamy w formie o średnicy 23 cm. Odcinamy nadmiar ciasta wokół krawędzi. W misce mieszamy wiśnie z cukrem i mąką kukurydzianą. Równomiernie wykładamy na spodzie formy wyłożonej ciastem. Na wiśnie wysypujemy borówki. Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski szerokości 1 cm. Układamy je na wierzchu ciasta na wzór kratownicy. Na owocach rozrzucamy kosteczki masła. Brzegi i paski ciasta smarujemy glazurą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 min po czym zmniejszamy temp do 180, pieczemy następnie od 30 do 40 min aż ciasto się zrumieni a nadzienie będzie bulgotać. Zostawiamy do ostygnięcia do temp pokojowej.


2014/09/26

Guacamole z nachos

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki


  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała papryczka chilli 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pomidor 
  • kolendra 
  • Sól, pieprz, tabasco, oliwa z oliwek

Ucieramy czosnek, dodajemy pokrojone awokado i dobrze go rozgniatamy. Kroimy drobno chilli i dodajemy do awokado. Kroimy w drobną kostkę cebulę i dodajemy do sosu. Z pomidora usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do całości. Umytą kolendrę kroimy i dodajemy do guacamole. Na koniec przyprawiamy solą, tabasco, oliwą z oliwek i dokładnie wszystko mieszamy. Smacznego :)



ENGLISH VERSION
Guacamole with nachos

Ingredients 
  • 2 ripe, soft avocado 
  • 2 cloves of garlic 
  • 1 small chilli 
  • 1 red onion 
  • 1 tomato 
  • coriander 
  • Salt, pepper, Tabasco, olive oil 

Grind the garlic, add sliced ​​avocado and crush him well. Cut the chilli finely and add to the avocado. Cut the onion into small cubes and add to the sauce. With tomato remove the seeds, finely cut and add to the whole. Cut the washed coriander and add to the guacamole. At the end season it with salt, tabasco, olive oil and mix everything thoroughly. Enjoy :)

2014/09/22

Tort Tiramisu

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Biszkopt

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego lub białego (200 gr) 

Białka ubijać ok. 2 min. do spieniania. Dodawać cukier niewielkimi partiami bez przerwy miksując. Ubijamy do sztywności. Dodajemy po jednym żółtku miksując na niskich obrotach. Wsypujemy partiami przesiane mąki krótko, tylko do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Tortownicę o wymiarach śred. 24 cm wykładamy (krążek ) papierem do pieczenia. Masę wykładamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 35-40 min. do suchego patyczka.

Nasączenie
  • 2/3 szklanki mocnej kawy 
  • 60 ml likieru amaretto 
  • 6 łyżek kakao 


Krem

  • 750 gr serku mascarpone 
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru 

Boki

  • opakowanie podłużnych biszkoptów 
  • powidła śliwkowe
  • wstążka do dekoracji. 

Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy do konsystencji kogel-mogel . Masa powinna mieć jasny kolor i podwoić objętość. Miksujemy ok. 8-10 min. W drugiej misce musimy rozmiksować serek mascarpone na gładką masę. Dodajemy partiami mascarpone do ubitych żółtek i bardzo delikatnie wszystko łączymy. Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Przekroić biszkopt na 3 części. Pierwszy płat biszkoptowy położyć na paterze, skropić obficie kawą z likierem. Wyłożyć część kremu na płat i równomiernie rozsmarować. Można obsypać kakao. Położyć drugi biszkopt i powtórzyć czynność. Podłużne biszkopciki odpowiednio przyciąć, posmarować powidłami i docisnąć do boków tortu. Na koniec użyć do dekoracji wstążki. Wstawić do lodówki na ok. godziny lub całą noc do stężenia. Po wyjęciu obsypać wierzch tortu kakao. Smacznego!





ENGLISH VERSION
Tiramisu cake

Ingredients for sponge cake
  • 6 eggs at room temperature
  • 1 cup cake flour
  • 4 tablespoons cornstarch
  • 1 cup cane sugar or white small (200 gr)

Proteins whip approx. 2 min. for foaming. Add the sugar in small batches mixing without interruption. Whip to the stiffness. Add one egg at a low speed of mixing. Pour batch sifted flour briefly just until it’s combined. Warm up the oven to 170 C. Cake stand with dimensions dia. 24 cm teache (the puck) with baking paper. Teache mass to form and put in the preheated oven for approx. 35-40 min. to a dry stick.


The saturation
  • 2/3 cup strong coffee
  • 60 ml liqueur amaretto
  • 6 tablespoons cocoa
Cream ingredients
  • 750 g mascarpone cheese has
  • 5 egg yolks
  • 5 tablespoons sugar
Sides Ingredients
  • oblong package of biscuits
  • plum jam
  • ribbon for decoration.

Blanch the eggs, separate yolks from whites. To the mixer bowl, add the egg yolks with the sugar and slaughtered for consistency of kogel mogel. The mixture should have a bright color and double in volume. Blend approx. 8-10 minutes. In another bowl, mix mascarpone cheese until it’s smooth. Add portions of whipped mascarpone to the yolks and combine everything very gently. There should be a solid mass without lumps. Cut the sponge cake into 3 parts. The first biscuit panel put on a plate, sprinkle liberally with coffee liqueur. Put some cream on the piece and spread evenly. You can sprinkle with cocoa. Place the second sponge and repeat. Trim biscuits, spread with jam and press the sides of the cake. At the end use the ribbon for decoration. Refrigerate for approx. an hour or all night to the concentration. After removing the top of the cake sprinkle with cocoa. Enjoy your meal!


2014/09/19

Makaroniki z kremem mascarpone

Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Przekładane kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Mają miękką strukturę i w smaku przypominają marcepan. Są bardzo delikatne i przepyszne. Istnieją dwie metody przygotowania makaroników: francuska i włoska. Ja zdecydowałam się na wykorzystanie tej możliwie bardziej pracochłonnej techniki robienia bezy włoskiej z użyciem termometru cukierniczego. Przeczytałam sporo informacji na temat robienia makaroników, jednak największą inspiracją i pomocą był dla mnie blog Moje wypieki. Nie zawiodłam się. 
Składniki na ciasteczka 

  • 150 gr mielonych migdałów 
  • 150 gr cukru pudru 
  • 185 gr cukru (podzielone na 150 gr + 35 gr) 
  • 120 gr białek (podzielone na 60 gr + 60 gr) w temp. pokojowej 
  • 50 ml widy barwnik w paście lub żelu 

Zmiksowane migdały i cukier puder starannie wymieszać (można w blenderze) Przełożyć do sita i przesiać odrzucając duże kawałki migdałów. Dzięki temu makaroniki będą miały gładką powierzchnie. Dodać 60 gr białek, dokładnie wymieszać . Dodać barwnik i dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniego koloru. Do misy miksera dodajemy pozostałe 60 gr białka i przygotowujemy obok 35 gr cukru. Do garnuszka wsypujemy 150 gr cukru i 50 ml wody mieszamy i zagotowujemy. Umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy na średniej mocy palnika ( nie mieszając) do temp. 118 C. Gdy syrop osiągnie temp. 100 C zacząć ubijać białka. Białka ubijamy do sztywności, pod koniec wsypujemy przygotowany cukier, stopniowo cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temp. ściągnąć z palnika i cienką strużką wylewać syrop do ubitych białek na niskich obrotach. Zwiększyć obroty miksera i miksować jeszcze ok. 8 min. do wystudzenia bezy. Bezy dodać do masy migdałowej w kilku turach. Bardzo dokładnie mieszamy za pomocą łopatki sylikonowej lub szpatułki. Masa powinna poddać się i po pewnym czasie swobodnie opadać ze szpatułki. Beziki wykładamy na macie sylikonowej lub papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe ciasteczka o średnicy 3 cm. pozostawiając między nimi odstępy. Po wyciśnięciu odstawiamy makaroniki do wysuszenia. żeby utworzyła się na nich skorupka ok. 30-60 min. Piec w temp. 160 C z termoobiegiem ok. 12-15 min. Upieczone wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Delikatnie ściągnąć z blaszki i przekładać kremem. 


Krem mascarpone z biała czekoladą 
  • 250 gr serka mascarpone 
  • 70 gr białej czekolady 
Serek zmiksować z roztopioną czekoladą. Odstawić na chwile do lodówki. Ciasteczka przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego.







ENGLISH VERSION
Macaroons with mascarpone cream

Macaroons are sweet cakes made with egg whites, icing sugar and ground almonds. Layered with mascarpone cream with the addition of white chocolate. They have a soft structure and flavor reminiscent of marzipan. They are very delicate and delicious. There are two methods of preparation macaroons: French and Italian. I decided to use the more labor-intensive techniques possibly making the Italian meringue with a thermometer confectionery. I read a lot about making macaroons, but the biggest inspiration and support was for me blog - my pastries. I was not disappointed.

Ingredients for cookies
  • 150g ground almonds
  • 150g icing sugar
  • 185 gr of sugar (divided into 150 gr + 35 gr)
  • 120 gr of proteins (divided into 60 gr + 60 gr) at room temp.
  • 50 ml of an elevator pigment paste or gel

Mixed almonds and powdered sugar mix thoroughly (you can use a blender). Transfer to a sieve and sift rejecting large pieces of almonds. Thus macaroons will have smooth surfaces. Add 60 gr protein and mix thoroughly. Add coloring and mix thoroughly until the desired color. To the mixer bowl, add the remaining 60g of protein and prepare next 35 gr sugar. In a pot, pour 150 gr of sugar and 50 ml of water, mix and bring to boil. Place the thermometer confectionery and cook on medium power burner (without stirring) to a temp. 118 C. When the syrup reaches the temp. 100 ° C begin to whip the protein. Proteins Whip rigidity, at the end pour prepared sugar gradually mixing all the time. When the syrup reaches the appropriate temperature take it from the burner and pour a thin stream of syrup slaughtered proteins at low speed. Increase the mixer speed and mix for approx. 8 minutes. in order for meringues to cool. To meringues add almonds in several rounds. Mix thoroughly with a spatula or a silicone one. After some time the mass will fall freely from a spatula. Meringues teache with silicone mat or parchment paper. Cake translate into a piping bag, squeeze round cookies with a diameter of 3 cm. leaving gaps between them. After extracting the macaroons,leave them to dry so they form the shell (for approx. 30-60 min.) Bake in temp. 160 C with hot air approx. 12-15 min. Take them from the oven and leave to cool. Gently pull out of the lamina and translate cream.


Mascarpone cream with white chocolate
  • 250 gr mascarpone
  • 70 gr white chocolate

Blend cream cheese with melted chocolate. Let it stand for a while in the fridge. Cookies are stored in the refrigerator up to 3 days. 
Enjoy your meal.

2014/09/17

Zupa pomarańczowo-dyniowa

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 średnie cebule posiekane 
  • 1 ząbek czosnku pokrojony 
  • 500 gr dyni wcześniej upieczonej 
  • 850 ml bulionu warzywnego 
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 150 ml śmietanki 
  • sól, pieprz, prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni 
 Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić stale mieszając ok. 5-6 min. Do duszonej cebuli dodać pokrojoną dynię. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i jeszcze chwile poddusić. Do bulionu dodać mieszankę warzywna. Przykryć i podgrzewać dalsze 20 min. Zawartość garnka zmiksować na puree. Zmiksowaną zupę rozprowadzić śmietanką, doprawić pieprzem i solą. Całość podgrzewamy 2-3 min. Gotową zupę wlać do talerzy, dodać prażone płatki migdałowe lub pestki z dyni. Smacznego!





ENGLISH VERSION
Orange-pumpkin soup

Ingredients: 
  • 2 tablespoons olive oil 
  • 2 medium onions, chopped 
  • 1 clove garlic, sliced 
  • 500 gr pumpkin baked earlier 
  • 850 ml vegetable stock 
  • juice and zest of one orange 
  • 150 ml cream 
  • salt, pepper, roasted almond flakes or pumpkin seeds   

Heat the olive oil in a pan, add chopped onion and garlic. Simmer stirring constantly approx. 5-6 min. Add chopped onions to the stewed pumpkin. Add the zest and juice of an orange. Mix and even for a moment. Add a blend of vegetables to broth. Cover and simmer for a further 20 min. Mix the contents of the pot to puree consistency. Mixed soup distribute with the cream, season with salt and pepper. The whole warm up 2-3 minutes. The finished soup poured into the plates serve with the roasted almond flakes or pumpkin seeds. 
Enjoy your meal!

2014/09/16

Pieczone figi z kremem zabajone

Figi na słodko smakują wyśmienicie, dodanie do nich słynnego smakołyka z ubijanych na ciepło żółtek dodaję głębię i wyszukanego smaku temu deserowi.

Składniki

  • 6-8 fig
  • 50 gr Marsali lub słodkiego sherry 
  • 50 gr cukru trzcinowego 
  • otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy 
  • Dodatkowo: garść orzechów pistacjowych 

Żaroodporne naczynie natłuścić masłem. Figi naciąć na krzyż, lekko rozchylić ich ścianki i ułożyć w naczyniu. W misce wymieszać wino, cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Polać mieszanką figi. Piekarnik rozgrzać do 150C i piec ok. 5 min. Ponownie polać figi i jeszcze piec ok. 7 min. 

Krem zabajone

  • 4 żółtka 
  • 70 gr Marsali lub słodkiego wina 
  • 60 gr cukru pudru 
  • skórka otarta z jednej cytryny

Do żaroodpornej miski dodać żółtka z cukrem pudrem, wstawić nad gotującą się wodą ucierając rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Ucieramy do powstania gęstej kremowej masy. Wrzucamy skórkę z cytryny i powoli wlewamy wino cały czas ubijając ok. 10 min. do powstania gęstej piany. Zabajone zostawić do ostygnięcia ubijając co pewien czas. Pieczone figi podawać na ciepło polewając kremem i posypując pistacjami. Smacznego.



2014/09/15

Ravioli z nadzieniem dyniowym

Ravioli to jedna z bardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Jest wiele przepisów na farsz z dyni. W każdym regionie Włoch dodaje się coś innego. Potrawa jest naprawdę rewelacyjna.


Składniki
~Farsz z dyni~

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek tartego Parmezanu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Dynię kroimy na ćwiartki usuwamy pestki. Nacieramy kawałki dyni oliwą, układamy na blasze. Pieczemy w 200C ok. 45 min. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki. Miksujemy . Pure z dyni wykładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebule. W misce łączymy ze sobą składniki farszu: dynię.cebule, mielone migdały, ser, jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 1 godz. lub na całą noc.

Składniki 
~Ciasto~
  • 550 gr.mąki makaronowej (z twardych gatunków pszenicy)
  • 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki ciasta włożyć do robota kuchennego, miksować aż ciasto będzie przypominać kruszonkę, w razie konieczności można dodać odrobinę wody. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagnieść aż będzie miękkie i gładkie. Zwinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy z nich kulki. Bierzemy jedna kulkę pozostałe zawijamy w folie. Rozwałkowujemy płat ciasta o szerokości 13 cm. Na połowie płata rozkładamy po jednej łyżeczce farszu, zachowując dwu centymetrowe odstępy między nimi. Delikatnie smarujemy ciasto pędzelkiem zwilżonym wodą. Ciasto złożyć na pół i delikatnie docisnąć wokół porcji farszu starając się wypchnąć ze środka powietrze. Pokroić na kwadraty za pomocą noża lub rondelka. W rondelku rozpuszczamy masło, podgrzewamy do lekkiego zbrązowienia - inaczej mówiąc klarujemy. Przecedzamy przez gęste sitko. Ponownie podgrzewamy dodając szałwię. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ravioli i gotujemy ok. 3-4 min. Odcedzamy, polewamy masłem z szałwią. Posypujemy startym parmezanem. Smacznego.

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 







2014/09/08

Deser z kremem mlecznym i owocami

Deser ten ma lekko budyniową konsystencje lecz przez dodanie bitej śmietany nadaje kremu lekkości. Słodko-kwaśne owoce bardzo równoważą smak. Deseru można nadać chrupkości posypując rozkruszone ciasteczka o ulubionym smaku. Warstwy czerwonych owoców i białego kremu nadają mu atrakcyjności. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 600 ml tłustego mleka 
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół 
  • 85 gr cukru pudru 
  • 6 żółtek 
  • 40 gr mąki kukurydzianej 
  • 150 ml śmietanki 
Wlać mleko do rondla, dodać wanilię oraz łyżkę cukru. Zagotować. Ubić w misce żółtka, mąkę kukurydzianą i pozostały cukier. Powoli wylewać gorące mleko, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą wstawić na ogień. Cały czas ubijać, gotując na wolnym ogniu, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wystudzić co pewien czas mieszając by nie utworzył się kożuch. Gdy krem ostygnie, ubić śmietankę na sztywno i wymieszać z kremem. Schłodzić w lodówce. 

  • 150 gr malin
  • 150 gr jeżyn 
  • 150 gr truskawek 
  • 1 łyżka likieru owocowego
  • cukier puder według smaku

Owoce, likier i cukier rozgniatamy. Napełniamy kubeczki do deserów kremem 1/3 szklanki następnie warstwą musu owocowego, na owoce krem. Wierzch udekorować owocami i polać odrobiną soku z owoców.

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 




2014/09/04

Magdalenki z malinami i kremem lemon curd

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Lemon curd 
  • Skórka i sok z jednej cytryny 
  • 50 gr masła 
  • 50 gr cukru 
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli 
Do garnka dodajemy skórkę z cytryny i sok. Podgrzewamy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz żółtek. Zagotowujemy i odstawiamy. Ucieramy żółtka, powoli wlewamy do gorącej mikstury. Wstawiamy ponownie na ogień ciągle mieszając do powstania aksamitnej konsystencji. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. 

Magdalenki 
  • 80 gr mąki pszennej
  • 80 gr cukru 
  • 80 gr masła roztopionego i wystudzonego 
  • 2 duże jajka 
  • wanilia 
Masło rozpuścić i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Ubijamy białka, dodajemy cukier następnie roztrzepane żółtka. Dodajemy wanilię, partiami wsypujemy mąkę ciągle miksujemy do powstania jednolitej masy bez grudek. Na koniec wlewamy roztopione masło i jeszcze krótko wszystko mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 min. do odpoczęcia. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką. Nakładamy ciasto do foremek, do każdej muszelki wkładamy po jednej malinie. Piec w temp.190C przez 8-10 min. Ciepłe ciasteczka nadziewamy kremem.
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 





2014/09/02

Tureckie Bajgle Simit

 Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki (na 10-12 sztuk)
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml letniej wody 
  • 30 ml oliwy z oliwek 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 12 gramów drożdży instant lub 24 g droższy świeżych dodatkowo 
  • 1 szklanka sezamu podprażanego do zezłocenia 
  • 1/3 szklanki wody z 1 łyżką melasy lub miodu
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, wymieszaną z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miksujemy. Pod koniec dodajemy oliwę i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oproszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości na półtorej godziny. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części a następnie uformować z nich kulki. Z każdej kulki uformować wałeczek długi na 70 cm, złożyć go na pół i uformować świderek. Złożyć na końcach. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i oproszoną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy do podwojenia objętości na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bajgle wodą, rozrobioną z melasą lub miodem, oprószamy suto sezamem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :)