2014/09/15

Ravioli z nadzieniem dyniowym

Ravioli to jedna z bardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Jest wiele przepisów na farsz z dyni. W każdym regionie Włoch dodaje się coś innego. Potrawa jest naprawdę rewelacyjna.


Składniki
~Farsz z dyni~

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek tartego Parmezanu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Dynię kroimy na ćwiartki usuwamy pestki. Nacieramy kawałki dyni oliwą, układamy na blasze. Pieczemy w 200C ok. 45 min. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki. Miksujemy . Pure z dyni wykładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebule. W misce łączymy ze sobą składniki farszu: dynię.cebule, mielone migdały, ser, jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 1 godz. lub na całą noc.

Składniki 
~Ciasto~
  • 550 gr.mąki makaronowej (z twardych gatunków pszenicy)
  • 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki ciasta włożyć do robota kuchennego, miksować aż ciasto będzie przypominać kruszonkę, w razie konieczności można dodać odrobinę wody. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagnieść aż będzie miękkie i gładkie. Zwinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy z nich kulki. Bierzemy jedna kulkę pozostałe zawijamy w folie. Rozwałkowujemy płat ciasta o szerokości 13 cm. Na połowie płata rozkładamy po jednej łyżeczce farszu, zachowując dwu centymetrowe odstępy między nimi. Delikatnie smarujemy ciasto pędzelkiem zwilżonym wodą. Ciasto złożyć na pół i delikatnie docisnąć wokół porcji farszu starając się wypchnąć ze środka powietrze. Pokroić na kwadraty za pomocą noża lub rondelka. W rondelku rozpuszczamy masło, podgrzewamy do lekkiego zbrązowienia - inaczej mówiąc klarujemy. Przecedzamy przez gęste sitko. Ponownie podgrzewamy dodając szałwię. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ravioli i gotujemy ok. 3-4 min. Odcedzamy, polewamy masłem z szałwią. Posypujemy startym parmezanem. Smacznego.

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 







7 komentarzy:

  1. wygląda genialnie, jak napisała Krysia :) trzeba spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie:) Ale bym zjadła:)
    Miłego dnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubimy wszelkie pierogi, a ravioli wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjeść takiego ravioli to musi być COŚ

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie też pięknie, a takie ravioli mam w planach, może w weekend się uda, dynia już czeka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń