2016/04/02

Granola czekoladowo-orzechowa


Domowa granola która trochę odbiega od znanego nam śniadania z dodatkiem zbóż. Przez sporą zawartość orzechów, karobu i oleju kokosowego jest dość kaloryczna. Idealna na poranny posiłek, daje dużo energii i poczucie sytości. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka roślinnego i owoców. Dobrym pomysłem jest jako posypki do rożnych wypieków takich jak muffinki czy chlebek bananowy. Po upieczeniu możemy pokroić granole na grubsze kawałki i uzyskać coś podobnego do batoników, które łatwo możemy zabrać ze sobą lub połamać ją na drobniejsze kawałki i przechowywać w słoiku jako domowe musli. 


~Składniki~
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów macadamia
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki karobu lub kakao
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szk. oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Do food procesora dodać orzechy macadamia, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe, karob, mąkę migdałową, cynamon i sól. Wszystko razem miksujemy do powstania grubych lub drobnych okruszek. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy z syropem z agawy lub cukrem kokosowym i esencją waniliową. Dodać sok i skórkę z pomarańczy.  W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę i wyrównać wierzch. Piec w 180C ok. 25-30 min. Do zrumienienia. Wystudzić. Wyłożyć do pojemnika. Przechowywać ok. 5 dni. Smacznego.






ENGLISH VERSION
Granola with nuts and chocolate

Homemade granola which is a little different from the normal breakfast with the addition of cereals. Through high content of nuts, carob and oil
coconut it is quite caloric. Perfect for breakfast, gives you a lot
energy and satiety. Tastes great with milk,
vegetable and fruits. A good idea is to add it as a sprinkle to
various baked goods such as muffins or banana bread. After
the baking, we can cut it into larger pieces and use it as fit bars or break it into smaller pieces and store in the jar as domestic muesli. I would highly recommend trying it.

~Ingredients~
  • 1 glass of almonds
  • 1/2 glass of macadamia nuts
  • 1/2 glass of sunflower
  • 1/3 glass of carob or cocoa
  • 1/4 glass of almond flour
  • 1/4 glass of grated coconut
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/2 glass of coconut oil
  • 1/4 glass of agave syrup or sugar coconut
  • 1/2 glass of orange juice
  • grated rind of one orange
  • 2 teaspoons of vanilla extract
To a food processor add macadamia nuts, almonds, sunflower chips coconut, carob, almond flour, cinnamon and salt. All together mix to the formation of coarse or fine crumb. In a small saucepan melt the coconut oil with agave syrup or sugar coconut and vanilla essence. Add the juice and zest of orange. In a large bowl, mix all the ingredients. Sheet put with parchment paper for baking. The mass put on a baking sheet and align the top. Bake at 180C approx. 25-30 min. to a browning. Let it cool. Put to container. Store approx. 5 days. Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Wspaniała. Na śniadanko idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się domowa najlepsza!! Dziękuje i pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło!! Dziękuje i pozdrawiam <3

      Usuń