2016/03/20

Pudding chia z jagodami leśnymi i granolą


Kolejny szybki pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie z dodaniem owoców, które dają zastrzyk witamin oraz domowej granoli dzięki której będziemy mieli poczucie sytości.


~Składniki~
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 200 ml wody kokosowej
  • 300-400 gr mrożonych jagód leśnych
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka granoli
  • 1-2 łyżki mleka kokosowego ( opcjonalnie )
  • Na wierzch: owoce liczi, kiwi, maliny, truskawki
Jagody rozmrozić, dodać do blendera. Zmiksować, dodać wodę kokosową, syrop z agawy, esencje waniliową. Miksować do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gładką i aksamitną konsystencje, możemy jagody dodatkowo przetrzeć przez sito. Następnie
dodać ziarna chia i dokładnie  wymieszać. Wstawić do lodówki na ok.  30-40 min. do stężenia. Przełożyć do miseczki, polać mlekiem kokosowym robiąc wzorki. Posypać granolą i dodać pokrojone owoce. Smacznego.




ENGLISH VERSION
Chia pudding made of forest berries and fruits with homemade granola.

Another quick idea for a delicious and healthy breakfast with the addition of fruits,
that give an injection of vitamins and homemade granola through which we'll start a day with a sense of satiety.

~Ingredients~
  • 2 tablespoons chia seeds
  • 200 ml coconut water
  • 300-400 gr frozen forest berries
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon agave syrup
  • 1 tablespoon granola
  • 1-2 tablespoons of coconut milk (optional)
  • On top: lychees, kiwi, raspberries, strawberries
Thaw the berries, add to the blender. Mix, add the coconut water, agave syrup, vanilla essences. Mix to the creation of a single consistency. If you want to get more smooth and velvety consistencies, we can also wipe the berries through a sieve. Next add chia seeds and mix thoroughly. Refrigerate for approx. 30-40 min. for concentration. Put it into a bowl, pour coconut milk making patterns. Sprinkle with granola and add chopped fruit.
Bon Appetit.

1 komentarz: