Bardzo smaczny deser, który świetnie zaspokaja potrzebę na słodkości.
~Składniki na ok. 2 porcji~
- Warstwa waniliowa:
- 1 szklanka nerkowców
- 3/4 szklanka mleka kokosowego
- 1/4 szklanka oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Nerkowce zamoczyć na 10 min. w letniej wodzie.
Wszystkie składniki dodać do food procesora i dokładnie zmiksować na gładki mus
~Składniki na warstwę czekoladową~
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 szklanka oleju kokosowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze. Do jednolitej konsystencji bez grudek.
Do pucharków lub słoiczków wykładać po łyżce warstwy waniliowej na przemian z łyżką warstwy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 20 min. Na wierzch dodać owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie).
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Paleo vanilla-chocolate dessert with strawberries
Very tasty dessert that perfectly fulfills the need for sweets.
~Ingredients for approx. 2 servings~
Vanilla layer:
- 1 cup cashews
- 3/4 cup coconut milk
- 1/4 cup coconut oil
- 1 tablespoon coconut sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt
Soak cashews for 10 minutes. in lukewarm water.
All the ingredients add to food processor and mix thoroughly to a smooth mousse
~Ingredients for the chocolate layer~
- 1 tablespoon cocoa
- 1 tablespoon coconut sugar
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1/2 cup coconut oil
- pinch of salt
All the ingredients mix in a food processor to a uniform consistency without lumps.
Cups or jars put to a spoonful of vanilla layers alternating with layers of chocolate spoon. Refrigerate for 20 minutes. On a top add the fruits (strawberries, raspberries, blueberries).
Bon Appetit.
Cudny deser :) Na pewno jest pyszny no i z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńDziękuje Magda <3
UsuńZ truskawkami... Rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :))
Usuń