2015/10/08

Deser waniliowo-czekoladowy z truskawkami

Bardzo smaczny deser, który świetnie zaspokaja  potrzebę na słodkości.


~Składniki na ok. 2 porcji~
  • Warstwa waniliowa: 
  • 1 szklanka nerkowców 
  • 3/4 szklanka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nerkowce zamoczyć na 10 min. w letniej wodzie. 
Wszystkie składniki dodać do food procesora i dokładnie zmiksować na gładki mus

~Składniki na warstwę czekoladową~

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanka oleju kokosowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w food procesorze. Do jednolitej konsystencji bez grudek. 
Do pucharków lub słoiczków wykładać po łyżce warstwy waniliowej  na przemian z łyżką warstwy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 20 min. Na wierzch dodać owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie).
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Paleo vanilla-chocolate dessert with strawberries

Very tasty dessert that perfectly fulfills the need for sweets.

~Ingredients for approx. 2 servings~
Vanilla layer:
  • 1 cup cashews
  • 3/4 cup coconut milk
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1 tablespoon coconut sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
Soak cashews for 10 minutes. in lukewarm water.
All the ingredients add to food processor and mix thoroughly to a smooth mousse

~Ingredients for the chocolate layer~
  • 1 tablespoon cocoa
  • 1 tablespoon coconut sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup coconut oil
  • pinch of salt
All the ingredients mix in a food processor to a uniform consistency without lumps.
Cups or jars put to a spoonful of vanilla layers alternating with layers of chocolate spoon. Refrigerate for 20 minutes. On a top add the fruits (strawberries, raspberries, blueberries).
Bon Appetit.

4 komentarze: