2015/10/20

Ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni, żurawiny i białej czekolady

W chłodniejsze dni pieczenie ciastek sprawia wielką przyjemność. Widocznie w jakiś magiczny sposób poprawiają nam nastrój. 
Polecam Wam te zdrowe, jesienne ciasteczka z mnóstwem pysznych składników i aromatycznych przypraw. 


~Składniki~
  • 1 szklanka mąki orkiszowej drobnej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 150 gr cukru kokosowego lub trzcinowego 
  • 70 gr miodu
  • 150 gr oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
  • 40 gr posiekanych orzechów włoskich 
  • 60 gr połamanej białej czekolady
  • 50 gr suszonej żurawiny 
Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier, przyprawy korzenne i owsiane płatki wymieszać.
Olej kokosowy roztopić, dodać jajko, miód, puree z dyni, esencje waniliową. 
Suche i mokre składniki połączyć ze sobą. Dodać orzechy, czekoladę i żurawinę, dokładnie wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować ciasteczka wielkości włoskiego orzecha. Układać w niewielkich odstępach, lekko spłaszczając. Piec w 175C- 180C ok. 15-17 min. Do lekko złocistego koloru. Studzić na kratce.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Oatmeal cookies with the addition of pumpkin puree, cranberry and white chocolate.

On colder days baking cookies makes a great pleasure. Apparently somehow they magically improve our mood.
Very healthy autumn cookies with lots of delicious ingredients and aromatic spices.

Components :
  • 1 cup spelled flour fine
  • 0.5 cups flour
  • 1 cup of fine oatmeal
  • 1/2 cup pumpkin puree
  • 150 gr coconut or sugar cane
  • 70 gr honey
  • 150 gr coconut oil
  • 1 egg
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • a pinch of nutmeg
  • pinch of salt
  • 40 gr chopped walnuts
  • 60 gr broken white chocolate
  • 50 gr dried cranberries
Mix dry ingredients: flour, baking powder, salt, sugar, spices and oatmeal cereal.
Melt the coconut oil, add egg, honey, pumpkin puree, vanilla essences.
The dry and wet ingredients to combine with each other. Add nuts, chocolate and cranberries, mix thoroughly. Insert for 30 minutes. into the fridge. Sheet parchment paper for baking. Shape into walnut-sized cookies. Lay in small increments, slightly flattening. Bake at 180C 175C- approx. 15-17 min. to lightly golden color. Cool on a wire rack.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka, super pomysł z tym dodatkiem puree :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki puree z dyni ciastka wyszły delikatne o miękkim miąższu i dość długo zachowują swieżość. Bardzo mi miło, że się podoba. Dziękuje Magda!! Udanego weekendu <3

      Usuń