2015/10/02

Bananowy chlebek

Przygotowując idealny chlebek bananowy musimy pamiętać o kilku kwestiach.  Po pierwsze banany muszą być bardzo dojrzałe (ciemna skórka w plamki ). Dojrzały banan ma maksymalnie nasycony smak, który wpływa na strukturę i aromat chleba. Po drugie, podprażone orzechy cudownie kontrastują się z tego typu wypiekiem. Dodatkowe ekstraktu migdałowego podkreśla smak bananów. Ciasto na chlebek bananowy przygotowuje się i wypieka metodą podobną do wypieku muffinek. Spróbujcie, a nie pożałujecie. (Następnego dnia jest jeszcze smaczniejszy! :) 


~Składniki~
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 duży banan na wierzch ciasta
  • 180 gr cukru muscovado 
  • 220 gr mąki pszennej razowej typ 2000
  • 30 gr mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 gr roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 200 gr orzechów pekan lub włoskich 
Sposób przygotowania: 
1. Banany za pomocą widelca utrzeć na puree razem z cukrem.
2. Orzechy podprażyć w piekarniku lub na patelni. Ostudzić i rozdrobnić na mniejsze kawałki. 
3. W misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, jajka, ekstrakt migdałowy.
4. Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać puree z bananów i orzechy. Ponownie wymieszać.
5. Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarze 13 x 27 wyłożonej papierem do pieczenia. Banan przekroić wzdłuż i ułożyć na wierzch ciasta. Piec w 175C ok. 45-50 min. do suchego patyczka.
6. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Banana bread

The ideal choice for breakfast with a cup of coffee. Successful banana bread should meet several important principles. Firstly, the bananas must be very mature (dark skin in spots). Ripe banana has a maximum saturated taste, which affects the texture and flavor of bread. Roasted nuts contrast beautifully with this type of baking. The addition of almond extract highlights the flavor of banana. Banana bread dough on prepared and baked by a method similar to baking muffins. The next day bread is even tastier.

Components:
  • 3-4 very ripe bananas
  • 1 large banana on top of cake
  • 180 gr. muscovado sugar
  • 220 gr. whole wheat flour type 2000
  • 30 gr. oat flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 0.5 tsp salt
  • 100 gr. melted butter
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon almond
  • 200 gr. pecan or Italian

A method of preparing:
1. mash bananas with sugar by a fork until light puree consistency 
2. Nuts roast in the oven or in a pan. Cool and crush into smaller pieces.
3. In a bowl, mix the dry ingredients: flour, baking soda and salt.
In another bowl, mix the wet ingredients: butter, eggs, almond extract.
4. The contents of the two bowls connect together. Mix just until combined. Add the mashed bananas and nuts. Mix again.
5. The dough put into the mold of size 13 x 27 lined with baking paper. Banana lengthways and place on top of cake. Bake at 175C approx. 45-50 min. to a dry stick.
6. baked bread let cool on a wire rack.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bananowy chlebek, cudny ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że bardzo mi posmakował ten chlebek. Do tego jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo dziękuje kochana i pozdrawiam :D

      Usuń