Wraz z nadejściem jesieni powitajmy sezon na potrawy i wypieki z dynią. Na początek - delikatna i puszysta babka o cudownym aromacie skorki pomarańczowej i cynamonu. Puree z dyni nadaje ciastu lekko wyczuwalnego smaku i pięknego złocistego koloru, który wprowadza nas w jesienny klimat.
~Puree z dyni~
- 1 mała dynia ulubionej odmiany
Sposób przygotowania: środek dyni wydrążyć, oczyszczając od pestek za pomocą łyżki. Dynie pokroić na ćwiartki, wyłożyć na blachę. Piec w 180C ok. 45-60 min. Przez pierwsze 20 min. przykryć dynie folią aluminiową. Miąższ dyni powinien być miękki. Wystudzoną dynie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodowce ok. 5 dni.
~Składniki na ciasto~
- 370 gr mąki bezglutenowej, użyłam drobnej orkiszowej
- 70 gr miękkiego masła
- 180 gr puree z dyni
- 1 jajko
- 12 gr suchych drożdży instant
- 80 gr cukru trzcinowego
- 50 ml letniego mleka
- 1 łaska wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Do miseczki wsypać drożdże, dodać 2 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki orkiszowej, 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do spienienia.
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól. Wymieszać. Dodać spienione drożdże, puree z dyni, mleko i jajka. Zagniatać ciasto za pomocą miksera lub ręcznie ok. 8-10 min. Dodać wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową. Na koniec dodać miękkie masło. Zagniatać ciasto ok. 4-5 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, lekko lepiące. Miskę przykryć lnianym ręcznikiem. Przełożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto odgazować, chwile zagnieść. Foremkę do babki natłuścić, równomiernie przełożyć ciasto. Wstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na ok. 40 min. Piekarnik rozgrzać do 175C piec ok. 35-40 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Yeast pound cake made of pumpkin puree
The arrival of autumn comes with dishes and pastries made of pumpkin. Delicate and very fluffy pound cake with the wonderful aroma of orange peel and cinnamon. Pumpkin puree gives the dough a little perceptible flavor and beautiful golden color that resembles the advent of autumn. Ideal for improving a humor.
~Pumpkin puree~
1 small pumpkin of favorite varieties
Preparation: hollow a pumpkin center by clearing of seeds with a spoon. Pumpkins cut into quarters, put on a plate. Bake at 180C approx. 45-60 min. For the first 20 min. pumpkins cover with aluminum foil. The flesh of the pumpkin should be soft. The cooled pumpkin peel and cut into smaller pieces. Blend with a hand blender to a smooth puree. Transfer to a jar. Store in the refrigerator approx. 5 days.
~Ingredients for the dough~
- 370 gr gluten-free flour, I used small spelled
- 70 gr unsalted butter, softened
- 180 gr pumpkin puree
- 1 egg
- 12 gr instant dry yeast
- 80 gr Sugar cane
- 50 ml lukewarm milk
- 1 vanilla pod
- 1 teaspoon cinnamon
- pinch of salt
- grated rind of one orange
Pour yeast into a bowl, add 2 tablespoons milk, 1 teaspoon of spelled flour, 1 teaspoon of sugar. Mix. Leave in a warm place for approx. 15 min. until foaming.
To the mixer bowl add flour, sugar, salt. Mix. Add foamed yeast, pumpkin puree, milk and eggs. Knead the dough with a mixer or by hand approx. 8-10 min. Add the vanilla, cinnamon, orange zest. Finally add the softened butter. Knead the dough approx. 4-5 minutes. The dough should be smooth and elastic, slightly sticky. Cover the bowl with a towel linen. Put it in a warm place until double in volume to approx. 1.5 hours. The risen dough has risen, knead moments. Mold to his grease evenly to postpone cake. Insert to a warm place to re-grow up to approx. 40 min. Preheat the oven to 175C and put in for approx. 35-40 min. Let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.
Idealna babka :) Musi smakować i pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana!! Pozdrawiam ciepło <3
UsuńAleż ma cudowną strukturę! :)
OdpowiedzUsuńWyszła bardzo puszysta myśle że to zasługa puree z dyni. Bardzo dziękuje i pozdrawiam :))
Usuń