2015/10/17

Penne z pesto z bazylii, szpinaku i jarmużu z prażonymi orzeszkami

Szybka potrawa którą najczęściej robię gdy nie mam zbyt wiele czasu na ugotowanie obiadu. Przepisów i pomysłów na pesto istnieje ogromna ilość. Moje pesto składa się z trzech głównych, zielonych składników: bazylii, szpinaku i jarmużu. Zamiast droższych orzeszków piniowych możemy dodać nerkowce lub migdały. Niezawodne danie, które w każdym wydaniu smakuje obłędnie. 



~Składniki~
  • 1 i 1/2  szklanki liści bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki młodych liści szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki liści jarmużu 
  • 3/4 szklanki oliwy ekstra vergin
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 1/3 szklanki piniowych orzeszków 
  • 2 łyżki prażonych piniowych orzeszków
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu 
  • 250-300 gr makaronu penne
  • 1/4 szklanki wody w której gotował się makaron
Sposób przygotowania:
1. Do food procesora dodać umyte i osuszone liście bazylii, szpinaku i jarmużu. Wlać oliwę, tarty parmezan i orzeszki piniowe. Zmiksować do konsystencji bardziej gładkiej lub z wyczuwalnymi kawałeczkami. Przyprawić solą, pieprzem.
2. Wodę na makaron zagotować, dodać sól. Ugotować według instrukcji na opakowaniu (al dente). Makaron wyłożyć na sito, zostawiając 1/4 szklanki wody. 
3. Ugotowany makaron przełożyć do garnka, dodać pesto, wlać wodę. Podgrzać ciągle mieszając  ok. 10 min. aby makaron dokładnie połączył się z pesto. Potrawę wyłożyć na talerz, posypać parmezanem i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Penne with basil pesto, spinach and kale with roasted pine nuts.

Fast in preparation dish which most often I do when don't have much time to cook dinner. There is a huge amount recipes and ideas on pesto. My pesto is made up of three main, very healthy and delicious green ingredients: basil, spinach and kale. If any of these ingredients we have, we can change such that available. Instead of expensive pine nuts you can add cashews or almonds. Reliable dish that tastes insanely every issue.

~Ingredients~
  • 1 1/2 glass of basil leaves
  • 1 1/2 glass of baby spinach leaves
  • 1 1/2 glass of leaves of kale
  • 3/4 glass of extra virgin olive oil
  • 1/3 glass of parmesan
  • 1/3 glass of pine nuts
  • 2 tablespoons toasted pine nuts
  • 3-5 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon white pepper
  • 250-300 gr penne pasta
  • 1/4 glass of water in which cooked pasta
A method of preparing:
1. To the food processor add the washed and dried basil leaves, spinach and kale. Pour the olive oil, grated parmesan cheese and pine nuts. Blend to a smooth consistency more or palpable little bits. Season with salt and pepper.
2. The water for the pasta to boil, add salt. Cook according to instructions on the package (al dente). Pasta put on a sieve, leaving 1/4 cup water.
3. Cooked pasta translate into a pot, add the pesto, pour the water. Heat under stirring approx. 10 min. the pasta thoroughly merged with pesto. The dish put on a plate, sprinkle with parmesan cheese and roasted pine nuts.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Smakowity makaron :) Niestety nie skorzystam, bo nie toleruje szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak można pominąć. Dziękuje Magda i serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń