Typowo jesienny wypiek z mnóstwem smacznych składników, który długo zachowuje świeżość.
~Składniki~
- 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gr mąki orkiszowej
- 3 jajka ( białka i żółtka osobno )
- 125 ml oleju rzepakowego
- 120 gr puree z dyni
- 3 jabłka obrane
- 150 gr miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 100 gr orzechów włoskich
- 50 gr daktyli
- skorka starta z jednej pomarańczy
~Składniki na krem dyniowy~
- 125 ml ser mascarpone
- 100 ml puree z dyni
- 2 łyżki syropu z agawy
Do miski miksera dodać płynne składniki: olej rzepakowy, miód, żółtka, ekstrakt z wanilii, puree z dyni. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wsypać suche składniki : mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól. Wymieszać.
Do masy płynnej dodawać partiami suche składniki. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, drobno pokrojone jabłka, orzechy i daktyle. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 32x13cm. wierzch ciasta wyrównać za pomocą łopatki. Piec w 170C około 60-70 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu: serek mascarpone, syrop z agawy i puree z dyni zmiksować do gładkiej konsystencji. Wstawić do lodówki na 15 min. Na wierzch chlebka wyłożyć krem i rozsmarować za pomocą szpatułki. Posypać pokruszonymi orzechami, ziarenkami lnu, sezamu lub słonecznika.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Whole grain pumpkin-apple bread with walnuts, dates and pumpkin cream.
Typically autumn baking,with lots of delicious ingredients, that long lasts freshness.
~Ingredients~
- 200 gr wholemeal flour
- 100 gr spelled flour
- 3 eggs (whites and yolks separately)
- 125 ml rapeseed oil
- 120 gr pumpkin puree
- 3 apples peeled
- 150 gr honey
- 2 teaspoons baking powder
- 1.5 tsp baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt
- 100 gr walnuts
- 50 gr dates
- grated rind of one orange
~Ingredients for the cream of pumpkin~
- 125 ml mascarpone cheese
- 100 ml pumpkin puree
- 2 tablespoons agave syrup
To the mixer bowl add the liquid ingredients: canola oil, honey, egg yolks, vanilla extract, pumpkin puree. Mix thoroughly.
To the second bowl pour the dry ingredients: flour, baking powder, baking soda, cinnamon, salt. Mix.
Weight of the liquid to the dry ingredients are added in batches. Then add the orange zest, finely chopped apples, nuts and dates. All mix thoroughly. Proteins beat to stiff, add gently to the dough. Put the dough into the mold with dimensions of 32x13cm. align the top of the dough with a spatula. Bake at 170C about 60-70 minutes. to a dry stick. The cake cool down on a wire rack.
Prepare the cream: mascarpone, agave syrup and pureed pumpkin mix to a smooth consistency. Refrigerate for 15 minutes. On top hotcakes put the cream and spread with a spatula. Sprinkle with crushed nuts, grains of flax, sesame or sunflower.
Bon Appetit.
Fantastyczny chlebek :) Napakowany zdrowymi rzeczami, idealny :)
OdpowiedzUsuńTroche przypomina ciasto marchewkowe, tak samo wilgotne, aromatyczne i uzależniające. Dziękuje kochana i pozdrawiam <3
UsuńEleno sama maka gryczana wystarczy zamiast tych dwóch co w przepisie? Niestety mam je wykluczone z diety..
OdpowiedzUsuńEleno sama maka gryczana wystarczy zamiast tych dwóch co w przepisie? Niestety mam je wykluczone z diety..
OdpowiedzUsuńObawiam się że z samej mąki gryczanej chlebek będzie zbity i suchy. Możesz spróbować dodać 200 gr. mąki żytnie typ. 720 i 100 gr. gryczanej. biorąc pod uwagę że smak będzie inny. Lub spróbowac z taką mąką którą tolerujesz z dodaniem do niej mąki gryczanej. Pozdrawiam :))
UsuńPj tak, zdecydowanie pachnie jesienią... :)
OdpowiedzUsuńJesienią takie ciasto najlepiej smakuje. Dziękuje serdecznie i pozdrawiam :D
Usuń