Wyjątkowy deser, który smakuje jak prawdziwy sernik. Dzięki dodaniu malin i syropu daktylowego, nabiera orzeźwiającego, słodko- kwaskowego smaku. Taki deser z pewnością można zjeść na śniadanie lub przygotować dla gości.
~Składniki~
- 500 gr sera śmietankowego
- 5 łyżek kaszy mannej
- 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 3 jajka ( białka i żółtka osobno)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 ml mleka migdałowego
- 100-150 gr świeżych malin
- 3 łyżki syropu daktylowego
Sposób przygotowania:
1. Ser utrzeć z żółtkami, dodać cukier, esencje waniliową. Zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać letnie mleko wymieszane z manną. Połączyć składniki.
2. W osobnej misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie w trzech turach wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki sylikonowej.
3. Kwadratową foremkę o wymiarze 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć sernik do foremki, wyrównać wierzch, piec w 170C-175C ok. 35-40 min. - sernik powinien być całkowicie ścięty. Wystudzić. Pokroić na kawałki. Podawać z malinami oraz polać syropem daktylowym.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Cheese and semolina dessert with raspberries and daktyl syrup
Tasty and very showy dessert that tastes like a real cheesecake. With the addition of raspberry and date syrup, sweet and refreshing dessert takes a little acidy taste. This dessert can certainly be eaten for breakfast or prepared for guests.
~Components~
- 500 gr cream cheese
- 5 tablespoons semolina
- 3 tablespoons coconut or cane sugar
- 3 eggs (whites and yolks separately)
- 1 teaspoon vanilla extract
- 100 ml almond milk
- 100-150 gr fresh raspberries
- 3 tablespoons date syrup
A method of preparation:
1. Cheese mix with cream, egg yolks, sugar, vanilla essence. Mix on low speed of mixer. Add the warm milk mixed with manna. Combine the ingredients.
2. In a separate bowl, beat the protein from salt to stiff peaks. Gently mix three rounds into the curd with a silicone spatula.
3. Squares mold of size 20 cm. put with baking parchment paper. Transfer the cheesecake to mold, align top, bake at 170C-175C approx. 35-40 min. - Cheesecake should be completely beheaded. Let it cool. Cut into pieces. Serve with raspberries and pour daktyl syrup.
Bon Appetit.
pyszny, delikatny deser :)
OdpowiedzUsuńCiesze się!! Dziękuje Magda i pozdrawiam <3
UsuńMmmmm, cudowny:)) Tak chętnie bym zjadła kilka kawałeczków:))
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania...:)) Dziękuje Monika i pozdrawiam ciepło <3
UsuńFantastyczny deser :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana za słowa uznania!! Udanego tygodnia..:))
Usuń