2015/10/25

Deser serowo-manny z malinami i syropem daktylowym

Wyjątkowy deser, który smakuje jak prawdziwy sernik. Dzięki dodaniu malin i syropu daktylowego, nabiera orzeźwiającego, słodko- kwaskowego smaku. Taki deser z pewnością można zjeść na śniadanie lub przygotować dla gości. 


~Składniki~
  • 500 gr sera śmietankowego
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego 
  • 3 jajka ( białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 ml mleka migdałowego 
  • 100-150 gr świeżych malin
  • 3 łyżki syropu daktylowego
Sposób przygotowania:
1. Ser utrzeć z żółtkami, dodać cukier, esencje waniliową. Zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać letnie mleko wymieszane z manną. Połączyć składniki.
2. W osobnej misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie w trzech turach wmieszać do masy serowej za pomocą szpatułki sylikonowej.
3. Kwadratową foremkę o wymiarze 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć sernik do foremki, wyrównać wierzch, piec w 170C-175C ok. 35-40 min. - sernik powinien być całkowicie ścięty. Wystudzić. Pokroić na kawałki. Podawać z malinami oraz polać syropem daktylowym.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Cheese and semolina dessert with raspberries and daktyl syrup

Tasty and very showy dessert that tastes like a real cheesecake. With the addition of raspberry and date syrup, sweet and refreshing dessert takes a little acidy taste. This dessert can certainly be eaten for breakfast or prepared for guests.

~Components~
  • 500 gr cream cheese
  • 5 tablespoons semolina
  • 3 tablespoons coconut or cane sugar
  • 3 eggs (whites and yolks separately)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 100 ml almond milk
  • 100-150 gr fresh raspberries
  • 3 tablespoons date syrup
A method of preparation:
1. Cheese mix with cream, egg yolks, sugar, vanilla essence. Mix on low speed of mixer. Add the warm milk mixed with manna. Combine the ingredients.
2. In a separate bowl, beat the protein from salt to stiff peaks. Gently mix three rounds into the curd with a silicone spatula.
3. Squares mold of size 20 cm. put with baking parchment paper. Transfer the cheesecake to mold, align top, bake at 170C-175C approx. 35-40 min. - Cheesecake should be completely beheaded. Let it cool. Cut into pieces. Serve with raspberries and pour daktyl syrup.
Bon Appetit.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciesze się!! Dziękuje Magda i pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Mmmmm, cudowny:)) Tak chętnie bym zjadła kilka kawałeczków:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania...:)) Dziękuje Monika i pozdrawiam ciepło <3

      Usuń
  3. Fantastyczny deser :) Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana za słowa uznania!! Udanego tygodnia..:))

      Usuń