2015/09/28

Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonowym nadzieniem

Ciężko oprzeć się tym bułeczkom. Ten wypiek rodem ze Szwecji to prawdziwa uczta, śniadanie idealne do filiżanki dobrej kawy. Rumiane, delikatnie słodkie o subtelnym aromacie korzennym. Zdecydowanie warte spróbowania.


~Składniki na ok. 12 szt.~
  • 350 gr mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych instant
  • 240 gr letniego mleka
  • 75 gr roztopionego masła 
  • 40 gr cukru trzcinowego drobnego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
~Nadzienie~
  • 100 gr miękkiego masła 
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
Do miseczki wsypać suche drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, 2 łyżki letniego mleka. Dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do spienienia na ok. 15 min. 
Sposób przygotowania: do misy miksera wsypać suche składniki : mąkę, sól, cukier, kardamon. Wymieszać. Do mleka dodać jajko i lekko rozbełtać. Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, miksturę jajeczną i roztopione masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto będzie lekko lepiące. Misę przykryć ręcznikiem lnianym i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 god. 
Przygotować nadzienie: miękkie masło lekko utrzeć z cukrem, dodać cynamon. Powinna powstać jednolita pasta.
Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x 50 cm. posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę zaczynaj ac od dłuższego boku. Podzielić na 12 równych części. Wyłożyć do foremki, wyłożonej papierem dopieczenia, układając w niewielkich odstępach od siebie. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 30 min. Wierzch bułeczek posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Każdą bułeczkę posypać grubym cukrem. Piec w 200C ok. 20-25 min. do zrumienienia. Studzić na kratce.
Smacznego.





1 komentarz:

  1. Wspaniałe drożdżówki, muszą być pyszniutkie! Mięciutkie i ten zapach, mniam :)

    OdpowiedzUsuń