2015/08/05

Sałatka z pieczonymi batatami, bobem, zielonym groszkiem i pomidorkami cherry.




Prawdziwie letnia sałatka. Lekka, orzeźwiająca stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Rześka, soczysta i chrupiąca jednocześnie. Smaczna kompozycja smakowa z dodatkiem musztardowo-cytrynowego dressingu. 


~Składniki na ok. 3-4 porcje~
  • 1 duży batat
  • 200 gr zielonego groszku lub mrożonego 
  • 200-250 gr bobu
  • ok. 10-12 szt. pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • pół pęczka pietruszki
  • pieprz, oliwa
~Dressing~
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
Wszystkie składniki dressingu dobrze ze sobą wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200-210C. Bataty pokroić w kostkę, popieprzyć, dodać syrop klonowy i skropić oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. Podczas pieczenia co jakiś czas otwierać drzwiczki piekarnika, wypuszczając parę. Dzięki temu bataty po upieczeniu będą mniej wilgotne i lepiej się upieką. Po upieczeniu bataty odstawić do przestudzenia.
Ugotować bób ok. 7 min. i następnie obrać z łupin. Groszek ugotować ok. 3 min. następnie na parę minut zanurzyć w wodzie z lodem. Przełożyć na sito i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wyłożyć do miski, dodać pokrojoną natkę pietruszki, dressing i dokładnie wymieszać sałatkę. Wyłożyć do miseczek lub szklanych pucharków. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Salad with roasted sweet potatoes, broad beans, green peas and cherry tomatoes.

Truly summer salad. Light, refreshing an serves as an excellent snack in hot weather. Crisp, juicy and crunchy at the same time. Tasty flavor is composed with the addition of mustard and lemon dressing.
~Ingredients for approx. 3-4 servings~
  • 1 large sweet potato
  • 200 gr green peas or frozen
  • 200-250 gr broad beans
  • approx. 10-12 pcs. cherry tomatoes
  • 1 teaspoon maple syrup
  • half a bunch of parsley
  • pepper, olive oil
~Dressing~
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 1 teaspoon honey
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 4 tablespoons extra virgin olive oil
  • salt
All dressing ingredients mix well together.
Preheat the oven to 200-210C. Sweet potatoes cut into cubes, add pepper and then add the maple syrup and drizzle with olive oil. Mix well, put on a baking tray lined with baking paper. Bake approx. 25-30 min. During the baking, time to time open the oven door, releasing steam. As a result, baked sweet potato will be less humid and better baked. After baking sweet potatoes, put them aside for cooling off.
Cook the broad beans approx. 7 minutes. and then peel the shell. Peas cook approx. 3 minutes. then for a few minutes immersed in ice water. Transfer to a sieve and dry. Cut the cherry tomatoes in half. All the ingredients put into a bowl, add the chopped parsley dressing and mix thoroughly the salad. Put into bowls or glass cups.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na sałatkę :) Ciekawe składniki i super podana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się bardzo, że Ci się podoba!! Serdecznie dzièkuje.. :))

    OdpowiedzUsuń