2015/08/26

Baba Ghanoush & Tabbouleh



Pyszne, aromatyczne potrawy pochodzące z Bliskiego Wschodu. Składają się z dipu z pieczonego bakłażana i lekkiej sałatki z kaszy bulgur obfitującej w zioła i soczyste pomidory. Serdecznie polecam!


~Składniki na dip~
  • 1 duży bakłażan 
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka sumaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Bakłażan lekko ponakłuwać, skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do 220-230C i piec ok. 40-45 min. Po upieczeniu bakłażan powinien mocno się zrumienić, a skórka powinna się zmarszczyć. Bakłażan obrać ze skórki, wyłożyć na sitko. Dobrze odsączyć z nadmiaru wody. Miąższ wyłożyć do miksera, dodać pastę tahini, rozdrobniony czosnek, przyprawy, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować do połączenia składników. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dip skropić oliwą i posypać sumakiem.


~Składniki na tabbouleh~
  • 100 gr kaszy bulgur
  • 300 gr dojrzałych pomidorów 
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • pęczek mięty (listki)
  • 3-4 szalotki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Kasze przepłukać pod bieżącą wodą. Bulgur zalać 150ml. wrzącej wody. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować ok. 20 min. Po ugotowaniu garnek z kaszą szczelnie owinąć  ręcznikiem  i zostawić na parę minut. Pomidory pokroić w drobną kostkę, szalotkę i zioła  drobno poszatkować. Wszystko wyłożyć do miski. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wlać do miski i dobrze wymieszać składniki.
Smacznego.

ENGLISH VERSION
Baba Ghanoush & Tabbouleh

Delicious, flavorful dishes from the Middle East. Consisting of a dip with roasted eggplant and light salad with bulgur porridge rich in herbs and juicy tomatoes. I would highly recommend them.

~Ingredients for the dip~
  • 1 large eggplant
  • 2 tablespoons tahini paste
  • 2 tablespoons Greek yogurt
  • 2 garlic clove
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1/2 teaspoon Sumach
  • Juice of 1/2 lemon
  • salt pepper
  • olive oil
Eggplant lightly prick, drizzle with olive oil. Preheat oven to 220-230C and bake for approx. 40-45 min. After baking the eggplant should strongly brown and the skin should crinkle. Peel the eggplant and put on a sieve. Well filter from water excess. The pulp put into a blender, add tahini paste, crushed garlic, spices, yogurt, lemon juice, salt and pepper. Mix until combined. Transfer to a bowl and chill in the refrigerator. Before serving, drizzle with olive oil dip and sprinkle for taste.

~Ingredients for tabbouleh~
  • 100 gr. buckwheat bulgur
  • 300 gr. ripe tomatoes
  • 1 large bunch fresh parsley
  • bunch of mint (leaves)
  • 3-4 shallots
  • juice of 1 lemon
  • 4 tablespoons olive oil
  • salt pepper
Groats rinse under running water. Pour bulgur 150ml. of boiling water. From the moment when the water starts to boil, reduce the heat and cover with a lid. Cook for approx. 20 minutes. After cooking a pot of porridge tightly wrap with towel and leave for a few minutes. Tomatoes cut into small cubes, shallots and herbs finely chop. Everything put into a bowl. For the lemon juice add salt, pepper, olive oil. Pour into a bowl and mix the ingredients well.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Ależ smakowicie to wygląda! Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo obie potrawy. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń