2015/08/18

Puding chia jagodowo- kokosowy z kardamonem i owocami

Kolejny deser z ziarnami chia w roli głównej i nieco innymi dodatkami. Mleko kokosowe, jagody leśne i nutka kardamonu dodają mu orientalnego smaku. Bardzo ciekawa propozycja na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.


~Składniki na ok. 1 porcje~

  • 1 łyżka ziaren chia
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 50 gr jagód leśnych 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • Dodatkowo: truskawki, borówki amerykańskie 
Do miksera dodać mleko, ziarna chia. Krótko zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki: jagody, sok cytrynowy, syrop z agawy i kardamonSkładniki zmiksować do połączenia. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Przełożyć do szklanki lub pucharku, na wierzch dodać pokrojone truskawki i borówki.
Smacznego.




3 komentarze: