2015/08/13

Cantuccini z migdałami i papają

Ciasteczka-sucharki pochodzące z Włoch. Istnieje dużo odmian Cantuccini z przeróżnymi dodatkami: orzechami, czekoladą, bakaliami. Serdecznie polecam, pracy jest nie wiele, a ciasteczek z tego przepisu wychodzi sporo.


~Składniki~
  • 350 gr mąki pszennej
  • 70 gr roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 50 gr syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej 
  • szczypta soli
  • 200 gr blanszowanych migdałów
  • 70 gr papaji drobno pokrojonej
Do misy miksera dodać cukier, jajko i żółtka. Ubić do puszystości - masa powinna podwoić objętość. Do masy jajecznej dodać syrop klonowy, wciąż miksując ekstrakt waniliowy i migdałowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Nie wielkimi partiami dodawać mąkę do masy jajecznej, na koniec wlać cienką strużką roztopione masło. Do ciasta wsypać bakalie i dokładnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce oprószyć mąką, ciasto podzielić na dwie części (będzie klejące ). Uformować podłużne wałeczki. Piekarnik rozgrzać do 150C i piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąc i ostudzić ok. 15 min. Ostrym nożem, najlepiej z piłką pokroić lekko na ukos ciasteczka o grubości ok. 1-1,5 cm. Ponownie rozłożyć na blaszce układając je blisko siebie. Piec ok. 20 min. w połowie pieczenia przewracając ciastka na drugą stronę. Po upieczeniu Cantuccini powinny mieć złocisty kolor. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku kilka tygodni.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Cantuccini with almonds and papaya

Solar cookies-biscuits from Italy. There are many varieties of Cantuccini with various additions: nuts, chocolate, nuts and dried fruit. I heartily recommend trying them - the are easy to make, and cookies from that provision came out a lot.

~Ingredients~
  • 350 gr wheat flour
  • 70 gr melted butter
  • 2 eggs
  • 1 egg yolk
  • 100 gr Sugar cane
  • 50 gr maple syrup
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon almond
  • pinch of salt
  • 200 gr blanched almonds
  • 70 gr papaya finely chopped
To the mixer bowl add sugar, egg and egg yolk. Beat until fluffy - the weight should double in volume. For the egg, add maple syrup, still mixing vanilla extract and almond. Sift the flour, baking powder, baking soda and salt. No big parties add the flour to the egg, and finally pour a thin stream of melted butter. Pour into pastry delicacies and carefully mix with a spatula or wooden spoon.
Put on a sheet parchment paper for baking. Hands sprinkle with flour, dough divide into two parts (it will be sticky). Shape into oblong rolls. Preheat the oven to 150C and bake for approx. 25 min. At this time, howl and cool approx. 15 min. With a sharp knife, preferably with the ball, slightly diagonally cut cookies with a thickness of approx. 1-1.5 cm. Again, spread on a baking tray arranging them close together. Bake approx. 20 min. in the middle of baking cakes rolling to the other side. After baking Cantuccini should be golden brown. Cool on a wire rack. Store in an airtight container for several weeks.
Bon Appetit.

1 komentarz: