2015/08/02

Brzoskwiniowe koszyczki z ciasta francuskiego

Bardzo fajny i prosty pomysł na ciasteczka, które dość szybko możemy przygotować dla niespodziewanych gości. 


Składniki na ok. 6-8 ciastek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3-4 brzoskwinie
  • 6 łyżeczek dżemu morelowego
  • 1 rozbełtane żółtko 
Brzoskwinie umyć i osuszyć. Rozkroić na pół i usunąć pestkę. Ciasto wyłożyć na blat. Wyciąć 6-8 krążków, za pomocą foremki lub przykładając połówkę brzoskwini, wyciąć średnice krążku na 1 cm. większą za pomocą noża. Krążek wykrawamy razem z liściem (nie przyklejamy osobno gdyż przy pieczeniu odpadnie).  Na środek  każdego krążka wykładamy po łyżeczce dżemu morelowego oraz brzoskwinie. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200-210C ok. 15-18 min. Do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Peach baskets of puff pastry

Very cool and simple idea for cookies that are fast in preparation for an unexpected guests.

Ingredients for approx. 6-8 cakes

  • 1 sheet puff pastry
  • 3-4 peaches
  • 6 teaspoons of apricot jam
  • 1 lightly beaten egg yolk
Wash and dry peaches. Cut in half and remove the stone. Put dough on the counter. Cut 6-8 discs, using a mold or applying a half peach diameter disc cut at 1 cm. more using a knife. We punch the puck with leaf (not glue separately because when baking they will fall off). At the center of each disc we put the teaspoon of apricot jam and than peaches. The edges of the dough smear with egg yolk. Bake at 200-210C approx. 15-18 min. to browning. We cool it on a wire rack.
Bon Appetit.

2 komentarze: