2015/08/31

Lasagne z grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym

Kolejna wersja wegetariańskiej lasagne z grillowanymi warzywami, które możemy przygotować nie zależnie od pory roku używając grillowanej patelni lub ciesząc się z pięknej pogody przygotować na prawdziwym grillu, wydobywając z warzyw prawdziwy dymny smak i aromat. Nie zależnie od tego jaki sposób przygotowania wybierzecie, efektem końcowym i przede wszystkim smakiem będziecie zachwyceni.


~Składniki na ok. 6 porcji~
  • 10-12 szt. suchych płatów lasagne
  • 1 mały bakłażan 
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 50-70 gr tartego parmezanu 
  • 300 gr mozzarelli 
  • Dodatkowo: świeże liście bazylii
~Składniki na sos pomidorowy~
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 duża cebula
  • 1 seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki pimenton 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Sposób przygotowania sosu: Do garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną cebule. Zeszklić ok. 2 min. Nastanie dodać pokrojony czosnek, seler. Mieszając czas od czasu dusić ok. 5-6 min. Dodać pomidory i zioła prowansalskie. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu ok. 35-40 min. do zredukowania sosu. Przyprawić solą, pieprzem i syropem z agawy. Za pomocą blendera zmiksować sos do gładkości.

Sposób przygotowania warzyw: Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażany i cukinie pokroić na plasterki 0,5 cm grubości. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić warzywa oliwą. Patelnie grillową mocno rozgrzać, wyłożyć warzywa i smażyć z obu stron do zrumienienia.

Przygotować prostokątne naczynie, najlepiej ceramiczne. Na dno naczynia wyłożyć ok. 2 łyżek sosu i rozprowadzić. Wyłożyć płaty lasagne, posypać serem parmezan. Następnie dodać polowe grillowanych warzyw: bakłażan, cukinia, papryka. Na warzywa wyłożyć mozzarellę i przykryć sosem pomidorowym. Na sos wyłożyć ostatnią warstwę płatów lasagne, na nie pozostałe warzywa. Obficie pokryć sosem, dodać listki bazylii. Na koniec wyłożyć ser mozzarella i parmezan. Rozgrzać piekarnik do 180C i piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu odstawić na 10-15 min. do lekkiego stężenia. Pokroić na kwadratowe porcje, dekorując listkami bazylii.
Smacznego.




1 komentarz: