2015/09/03

Tiramisu

Bardzo popularny i wszystkim znany deser. Przygotowany w indywidualnych foremkach ze zdejmowaną metalową obręczą. Po schłodzeniu bardzo dobrze utrzymuje kształt. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a deser prezentuje się efektownie i smakuje wyśmienicie !


~Składniki na 2 obręcze o średnicy 9-10 cm. lub 3 pucharki~
  • 200 gr podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 gr sera mascarpone
  • 80 gr drobnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka podzielone na żółtka i białka 
  • 1/2 litra wystudzonego espresso 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • kakao i gorzką czekolada
Sposób przygotowania: Żółtka z cukrem ucieramy do puszystości. Masa powinna podwoić objętość. Ucieramy za pomącą miksera ok. 8 min. Zmniejszamy obroty silnika i dodajemy mascarpone. Białka ubijamy na sztywną pianę  ze szczyptą soli. Powoli, partiami dodajemy białka do masy, delikatnie mieszając składniki. 
Zanurzamy biszkopty w espresso na chwilkę, następnie układamy je w metalowych obręczach lub pucharkach układając bardzo blisko siebie. Następnie nakładamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Na krem nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i dodajemy pozostały krem. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz. lub całą noc.
Smacznego.

ENGLISH VERSION
Tiramisu

Very popular and well known dessert. Prepared in individual molds with removable metal ring. After cooling it maintaines shape very well. Quick to prepare and at the same impressive-looking.

~Ingredients for 2 rims with a diameter of 9-10 cm. or 3 cups~

  • 200 gr oblong biscuits savoiardi
  • 250 gr mascarpone cheese
  • 80 gr caster sugar cane
  • 2 eggs divided into yolk and albumen
  • 1/2 liter of espresso wystudzonego
  • 2 tablespoons amaretto liqueur
  • cocoa and bitter chocolate
Method: Grind the yolks with sugar until fluffy. The weight should double in volume. Grind the quintessentials with mixer for approx. 8 minutes. Reduce the engine speed and add the mascarpone. Proteins slaughter stiff with a pinch of salt. Slowly add the batch of protein gently mixing the ingredients.
We immerse biscuits in espresso for a moment, then put them in a metal rims or special cups stacking very close to each other. Then we put a layer of cream and sprinkle with cocoa. On a cream we put another layer of soaked biscuits and add the remaining cream. The top of dessert sprinkle with grated dark chocolate. Let it stand in the refrigerator for approx. 4 hours. or all night.
Bon Appetit.



2 komentarze:

  1. Uwielbiamy tiramisu, jakie ładne ci wyszło :) Takie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam uzyskać inny kształt bez użycia pucharków, a mimo to tak by były podane jak indywidualna porcja deseru. Nabyłam metalowych obręczy i chciałam je wypróbować. Do robienia małych deserów jest to bardzo przydatna rzecz. Ciesze się, że Ci się podoba. Pozdrawiam i udanego piątku :D

      Usuń