2015/08/24

Ciasteczka na cieście francuskim z nadzieniem dyniowo-ziołowym

Takie ciasteczka zrobią furorę na każdym przyjęciu, imprezie czy urodzinach. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Biorąc pod uwagę jak niewielki wysiłek wkładamy w ich przygotowanie - są zaskakująco smaczne i w mgnieniu oka  znikają ze stołu. Polecam gorąco!


Składniki na ok. 9-10 sztuk
  • 1 płat ciasta francuskiego na maśle 
  • 250 gr oczyszczonej i pokrojonej dyni
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 gr miękkiego sera koziego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka listków tymianku
  • czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną dynie i podsmażyć ok. 5 min. co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną szalotkę i czosnek, wymieszać i podsmażać ok. 4 min. Podsmażoną dynie wyłożyć do miseczki, dodać posiekane zioła, papryczkę chilli, ser kozi. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Rozmrożony płat ciasta wyłożyć na stolnicę. Wyciąć krążki o średnicy 6-8cm. Na każdym krążku zrobić nacięcia o długości 2 cm. Na środek krążka wyłożyć po łyżce nadzienia. Boki naciętego ciasta zwilżyć wodą, następnie układać jeden na drugi na kształt wachlarza  przykrywając nadzienie. Ciasteczka wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować ciastka rozbełtanymi jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec w 200C ok. 25-27 min. Do złocistego koloru. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę.
Smacznego.






ENGLISH VERSION
Cookies on puff pastry stuffed with pumpkin and herb

These cookies will do furore at every party, event or birthday. They taste good both hot and cold. Very tasty, made with no great effort. They quickly disappear from the table. I highly recommend them.

Ingredients for approx. 9-10 pieces
  • 1 sheet puff pastry with butter
  • 250 gr. cleaned and chopped pumpkin
  • 1 shallot
  • 1 clove garlic
  • 120 gr. soft goat cheese
  • 2 tablespoons chopped parsley
  • 1 tablespoon thyme leaves
  • red chilli
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt pepper
On the hot pan pour a tablespoon of olive oil. Add the chopped pumpkin and stir-fry approx. 5 minutes. stirring occasionally. Add the chopped shallots and garlic, stir and fry approx. 4 minutes. Fried pumpkins put into a bowl, add chopped herbs, chilli, goat's cheese. Season with salt and pepper and mix.
Thawed pastry sheet put on a pastry board. Cut out circles with a diameter of 6-8cm. On each disc make incisions with a length of 2 cm. At the center of the disc put a spoonful of the filling. The sides of the cut dough moistened with water, then lay into one another on a fan shape covering the filling. Put cookies on the baking tray lined with baking paper. Before baking cakes spread with belted egg with 1 tablespoon milk. Bake at 200C approx. 25-27 min. to golden color. After baking, put on the grill.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Super pomysł na przystawkę lub przekąskę. Wygląda smacznie i efektownie :)

    OdpowiedzUsuń