2015/08/28

Bezy z bitą śmietaną i truskawkami

Francuski deser robiony z ubitych białek i cukru. Bardzo lekki i łatwy w wykonaniu, zachwyci małych i dużych. Z tego przepisu bezy wychodzą chrupkie na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Z dodatkiem bitej śmietany i kwaskowych truskawek, które świetnie przełamują słodycz bez.


Składniki na ok. 6-8 porcji~
  • 3 białka 
  • 220 gr. cukru pudru
  • 50 ml. śmietanki kremówki 30%
  • Dodatkowo: truskawki
Białka powinny miec temperaturę pokojową. Za pomocą miksera ubijać  białka na niskich obrotach. Kiedy białka zaczną się pienić, dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru. Zwiekszyć obroty  ubijając mase do sztywności. Przygotować blache wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego uformować bezy, nadając im kształt gniazdek z niewielkim wgłębieniem w środku. 
Piekarnik rozgrzać do 150C i piec ok. 10 min. Następnie obniżyć do temper. 120C i piec ok. 2 godz. Po tym czasie bezy zostawić w piekarniku dając im całkowicie wyschnąć. Po wystygnięciu bezy wyjąc z piekarnika.
W misce ubić śmietanke na sztywno. Schłodzić na pare minut w lodówce. Bitą śmietanę wyłożyć do rękawa cukierniczego, nakładać porcje do każdego gniazdka. Na wierzch wyłożyć truskawkę.
Smacznego.



1 komentarz: