2015/04/17

Zupa z pieczonych brokuł z prażonymi orzeszkami nerkowców

Moja propozycja na zupę brokułową, którą przygotowuje się w bardzo szybki i łatwy sposób. Zdrowa, smaczna i sycąca, o aromatycznym  smaku pieczonych warzyw z mnóstwem cennych witamin i mikroelementów.


~Składniki~
  • 500-600 gr brokuł 
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 750-800 ml bulionu warzywnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo: parę różyczek ugotowanych brokuł, prażone orzeszki nerkowców 
Piekarnik rozgrzać do 210C. Na blachę wyłożyć pokrojone różyczki brokuł, czosnek w łupinach, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebule. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec warzywa ok. 20 min. w trakcie pieczenia wymieszać. Upieczone warzywa wyłożyć do garnka usuwając łupinę z czosnku. Zalać bulionem, zagotować. Dodać sok z cytryny. Zupę zmiksować blenderem, przyprawić według smaku. Uprażyć orzeszki na patelni do złocistego koloru. Zupę podawać z ugotowanymi brokułami i orzeszkami nerkowca.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Baked broccoli soup with roasted cashew

My suggestion for the broccoli soup, which is prepared in a very fast and easy way. Healthy, tasty and filling, with an aromatic flavor of roasted vegetables with lots of valuable vitamins and trace elements.

~ Ingredients ~
  • 500-600 gr broccoli
  • 1 large onion
  • 5-6 cloves of garlic
  • 750-800 ml of vegetable broth
  • 6 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper
  • In addition: some pieces of cooked broccoli, roasted cashew nuts

Preheat the oven to 210C. Put on a plate cut broccoli florets and garlic in shell, peeled and cut into quarters onions. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper. Bake vegetables approx. 20 min. mixing during baking process. Baked vegetables put into the pot to remove the husk of garlic. Pour broth, bring to a boil. Add the lemon juice. Soup mix with a blender, season according to taste. Roast peanuts in a frying pan until they are golden brown. Soup serve with cooked broccoli and cashew nuts.
Enjoy your meal!

4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł :) musi być niezwykle aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone warzywa mają zupełnie inny smak bardziej nasycony i aromatyczny. Dziękuje bardzo i pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Wygląda smacznie, świetny pomysł na grzanki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jaki świetny pomysł na pyszną zupę! :)

    OdpowiedzUsuń