2015/04/19

Waniliowy budyń ryżowy z musem z rabarbaru i malinami

Cudownie aromatyczny budyń ryżowy z dodatkiem wanilii. Można go podawać od razu po ugotowaniu lub przygotować z uprzedzeniem i zostawić w lodówce w przypadku przyjęcia gości lub na rodzinny posiłek. Kwaskowy mus z rabarbaru doskonale równoważy smak słodko waniliowego deseru.


~Budyń ryżowy~
  • 250 gr ryżu krótkoziarnistego ( arborio)
  • 1 litr mleka roślinnego ( migdałowego, sojowego)
  • 125 ml wody
  • 1 łaska wanilii
  • 80 gr cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Do rondla z grubym dnem wlać wodę, wsypać ryż. Gotować aż ryż wchłonie wodę i napęcznieje. Wlać mleko, dodać wydrążone ziarnka wanilii,  całą laskę, cukier, sól. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować,nieustannie mieszając, aż ryż nabierze gęstą i kremową konsystencje. Ziarnka ryżu muszą być miękkie, a gotowanie zajmie ok. 30 min. Budyń ryżowy lekko przestudzić, usunąć laskę wanilii, rozłożyć do pucharków. 

~Mus rabarbarowy~
  • 400 gr rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka skorki startej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skorki startej z pomarańczy 
  • trochę miody lub syropu z agawy do polania
Do rondelka wyłożyć pokrojony rabarbar, cukier i skórki cytrusowe. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, dusząc do miękkości. Za pomocą blendera zmiksować rabarbar.  Mus rabarbarowy wyłożyć na wierzch budyniu i skropić miodem. Dodać maliny.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Rice pudding with vanilla mousse with rhubarb and raspberries

Wonderfully aromatic rice pudding with vanilla. It can be administered immediately after cooking or prepare and leave in the fridge for hosting guests or a family meal. Sour rhubarb mousse perfectly balances the sweet taste of vanilla dessert.

Rice pudding 
  • 250 gr rice (arborio)
  • 1 liter of vegetable milk (almond, soy)
  • 125 ml water
  • 1 vanilla grace
  • 80 gr of sugar cane
  • pinch of salt

For heavy-bottomed saucepan, pour water, add rice. Cook until the rice absorbs water and swells. Pour the milk, add vanilla hollow grains, whole cane, sugar, salt. Mix. Reduce heat and cook, stirring constantly, until the rice will become thick and of creamy consistency. Rice grains should be soft - cooking will take approx. 30 min. Rice pudding cool slightly, remove the vanilla pod, and spread to the cups.

Rhubarb mousse 
  • 400 gr cleaned and chopped rhubarb
  • 4 tablespoons of sugar cane
  • teaspoon grated lemon peel
  • 1/2 teaspoon grated orange peel
  • a little honey or agave syrup to Polania

To a saucepan put sliced ​​rhubarb, sugar and citrus peel. Mix and leave, covered, "simmering" until tender. Using a blender mix the rhubarb. Rhubarb mousse pudding put on top and drizzle with honey. Add raspberries.
Enjoy your meal.

3 komentarze:

  1. RANY, ale to przepysznie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery, z rabarbarem musiał smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń