2015/04/03

Drożdżowy strudel pekanowo - czekoladowy

Idealnie mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z orzechów pekan z mocno czekoladowym aromatem i chrupiącą skorupką na wierzchu. Znika ze stołu błyskawicznie. Bardzo polecam.



~Składniki na zaczyn~
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1/4 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki cieplej wody
  • 7 gr suchych drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. do momentu aż wszystko dobrze się  spieni.

~Składniki na ciasto~
  • 350 gr mąki pszennej
  • 120 gr ciepłego mleka
  • 45 gr cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 70 gr miękkiego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: 1 białko, 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania: Do misy miksera dodać ciepłe mleko, cukier, sól, jajko, zaczyn, mąkę i masło. Połączyć składniki miksując lub ugniatając ręcznie ok. 5-8 min. Ciasto powinno mieć miękką konsystencje i nie lepić się do rąk. W razie konieczności podsypać mąkę. Ciasto uformować w kulkę, włożyć do miski i szczelnie przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.

~Składniki na nadzienie~
  • 280 gr orzechów pekan można zamienić na włoskie 
  • 50 gr masła 
  • 1 żółtko 
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 60 ml mleka
Orzechy bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wymieszać z cukrem i kakao. Mleko z masłem zagotować, dodać orzechową mieszankę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego nadzienia dodać żółtko. Dokładnie wymieszać składniki.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na kształt prostokąta 40x50, 45-55 cm. Nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście, zawijając ciasto z obu stron na kształt litery U. Końce ciasta zawinąć pod spód w taki sposób żeby zetknęły się ze sobą pośrodku. Ciasto wyłożyć do keksówki lub foremki do wypiekania chleba dobrze natłuszczonej o wymiarach 13x30 cm. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Lekko ubić białko, posmarować wierzch ciasta i posypać cukrem. Wypiekać w temp. 180C ok. 35-40 min. Wystudzić, przełożyć na kratkę. Podawać całkowicie  wystygniętym. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Yeast pecan - chocolate strudel

Perfectly soft and very light, yeast dough stuffed with pecan with strong aroma and crunchy chocolate shell on top. Disappears from the table very quickly. I highly recommend it.

~Ingredients for the leaven~
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1/4 teaspoon flour
  • 2 tablespoons hot water
  • 7 gr Instant dry yeast
Mix all ingredients, leave in a warm place for approx. 20 min. until everything well frothy.

~Ingredients for the dough~
  • 350 gr. wheat flour
  • 120 gr. warm milk
  • 45 gr. sugar cane
  • 1 large egg
  • 70 gr. soft milk
  • 1/4 teaspoon salt
  • In addition: 1 egg, 1 tablespoon of sugar
Method: To the mixer bowl add the warm milk, sugar, salt, egg, leaven, flour and butter. Combine the ingredients mixing or kneading by hand approx. 5-8 minutes. The dough should be of a soft consistency and not stick to the hands. If necessary sprinkle with flour. Form dough into a ball, place in a bowl and cover tightly with plastic wrap. Leave in a warm place for approx. 1.5 hours. to double in volume.

~Ingredients for the filling~
  • 280 gr Pecan nuts can be converted into Italian
  • 50 gr butter
  • 1 egg yolk
  • 100 gr sugar cane
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 60 ml milk
Nuts finely chop or grind. Mix with sugar and cocoa. Boil the milk with the butter, add the nut mix and mix well. For cooled filling add egg yolk. Thoroughly mix the ingredients.
When dough degas, put on a pastry board sprinkled with flour. Roll out the dough very thinly into a rectangle 40x50, 45-55 cm. Filling evenly on the dough, wrap the dough on both sides U-shaped ends of the dough to wrap underneath in such a way as to make contact with each other in the middle. Put dough for baking trays or molds for baking bread well greased 13x30 cm size. Set aside in a warm place for approx. 40 min. to rise. Lightly beat the protein, spread the top of the dough and sprinkle with sugar. Bake in temp. 180C approx. 35-40 min. Cool it down, put it on the grill. Serve completely cooled.
Bon Appetit

1 komentarz: