2015/04/07

Czekoladowe ciasto truflowe bez mąki z owocami

Intensywnie czekoladowe ciasto, miękkie i pyszne w smaku. Masę na ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Smakuje rewelacyjnie, jak niecodzienny deser, szybko znikający z talerzy. Polecam.



~Składniki~

  • 3 jajka oddzielić białka od żółtek 
  • 150 gr czekolady 70%
  • 110 gr cukru pudru
  • 90 gr gorącego mleka
  • 110 gr miękkiego masła 
  • 1,5 łyżki mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • Owoce: maliny, borówki amerykańskie 
Okrągłą tortownicę ze zdejmowaną obręczą o średnicy 18-20cm nasmarować tłuszczem.
Czekoladę drobno pokroić. Przesypać do miseczki, dodać cukier puder i miękkie masło. Wlać zagotowane mleko, dokładnie wymieszać składniki. Do przestudzonej masy dodać żółtka po jednemu, wmieszać do masy czekoladowej. Dodać mielone migdały, wymieszać składniki.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Niewielkimi partiami dodawać ubitą pianę z białek  do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do przygotowanej foremki. Piec w 180C ok. 40 min. Wyjąc ciasto z piekarnika, zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Ciasto powinno lekko opaść. Wyjąc ciasto z foremki za pomocą noża lub łopatki, oddzielić ciasto od foremki i usunąć obręcz. Ciasto udekorować owocami.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Chocolate truffle cake with fruits without flour

Intense chocolate cake, soft and delicious in taste. Mass on the cake is done very quickly and simply. It tastes like an unusual dessert, quickly disappearing from the plates. I highly recommend it.

~Ingredients~
  • 3 egg whites from the yolks separated
  • 150 gr chocolate 70 %
  • 110 gr icing sugar
  • 90 gr hot milk
  • 110 gr soft butter
  • 1.5 tablespoons almond flour
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
  • Fruits: raspberries, blueberries
A round cake tin with removable rim, with a diameter, of 18-20cm grease with fat.
Chop chocolate. Place into a bowl, add the powdered sugar and softened butter. Pour the boiled milk, thoroughly mix the ingredients. To a cooled weight add one egg yolks, stir in the chocolate mass. Add the ground almonds, mix the ingredients.
Proteins with salt beat stiff. Add in small batches pad whites to the chocolate mass. Gently mix. Spoon batter into prepared tin. Bake at 180C approx. 40 min. Remove the cake from the oven, leave it in the mold to cool completely. The dough should slightly fall. Remove the cake from the mold using a knife or spatula, separate the cake from the mold and remove the rim. Decorate a cake with fruits.
Bon Appetit.

2 komentarze: