2015/04/15

Pak choi z sosem ostrygowym, prażonymi nerkowcami i grillowany ser halloumi

Zielone warzywa są bardzo zdrowe, gdyż zawierają dużo błonnika i wartościowych przeciwutleniaczy. Są one niezbędne dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego i trawiennego. Oto moja propozycja na bogaty w składniki odżywcze posiłek.  Prosty, szybki, o delikatnym smaku w stylu orientalnym. Z pewnością przypadnie wam do gustu. 


~Pak choi~
  • 1 pęczek pak choi
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • garść prażonych orzeszków nerkowca
Pak choi umyć i wysuszyć. Do woka wlać olej.  Pak choi przekroić na pół, podsmażać w woku ok. 2 min. z każdej strony. Dodać sos ostrygowy, wymieszać i podsmażać ok. 2-3 min. Podawać na ciepło, posypać prażonymi orzeszkami nerkowca.

~Grillowany ser halloumi~
Na rozgrzaną patelnie grillową wyłożyć ser, podsmażać z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło.

ENGLISH VERSION
Pak choi with oyster sauce, roasted cashew nuts and grilled halloumi cheese

Green vegetables are very healthy because they contain a lot of fiber and valuable antioxidants. They are necessary to strengthen our immune system and digestive tract. Great proposition for a simple and quick meal with a delicate taste in oriental style. Rich in nutrients, for sure you'll love it!

~Pak choi~
  • 1 bunch of pak choi
  • 1 tablespoon oyster sauce
  • 1 tablespoon peanut oil
  • a handful of roasted cashew nuts
Pak choi wash and dry. Add oil to the wok. Pak choi cut in half, fry in a wok approx. 2 min. from every side. Add oyster sauce, stir and fry approx. 2-3 minutes. Serve hot, sprinkled with roasted cashew nuts.

~Grilled halloumi cheese~
On the hot grill pans put cheese, fry on both sides until golden brown. Serve hot



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie, takie orientalne klimaty są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno odkryłam pak choi dla siebie i chętnie podglądam co się z niej jeszcze da zrobić :)

    OdpowiedzUsuń